Изборната активност определя следващия президент на САЩ
Изборната активност определя следващия президент на САЩ / снимки: Reuters, архив

„Ще бъде страшно, дори не искам да си го представя, стискам палци да не се случи”, казва ми таксиметровият шофьор, докато се прибирам към хотела си в Талахаси, столицата на Флорида. Господинът има предвид евентуалната възможност Барак Обама да загуби. „Всеки глас има значение, а републиканците са много ентусиазирани. Затова и ние трябва да гласуваме”.

Анализаторите също са категорични - когато проучванията  показват практически изравнени резултати, най-важен е броят на гласоподавателите. Затова клишето „всеки глас е важен” тази година важи с пълна сила.

Свръхинтензивното състезание между Барак Обама, действащият президент, и Мит Ромни, кандидатът на републиканците, е към своя край. Разбира се, мнозина наблюдатели се чудят дали трябва да продължат престоя си в Охайо, ако този път там броят ръчно гласовете. Или фантазират над възможните сценарии за Ромни президент и Байдън - вице, ако броят на електоралните гласове на Обама и Ромни е равен. Социологически проучвания се появяват на всеки час и реално подкрепят подхранват подобни фантазии - те не променят картината, а задълбочават задънената картина и вещаят тежък фотофиниш. По телевизии и радиостанци - цунами от коментари, които завършват с традиционното „ще разберем след часове”.

Ако има проучване за най-често употребяваната фраза днес, това със сигурност е „ще разберем след часове”. Повтаряна - да, но не повече от телевизионните и радио-спотове на кандидатите, които през последните дни само в Охайо надминаха 300 дневно. Представете си - гледате един телевизионен канал или слушате радио и в рамките на един ден чувате 330 спота. Това е средният брой, да. Тук няма ден за размисъл. Това е положението.

Междувременно Ромни промени програмата си, за да допълни интензитета на състезанието и днес, в изборния днес, посещава Охайо и Пенсилвания (двата щата, които могат да му донесат победа). Ромни може и да стане първият републиканец, който получава ключовете за Белия дом без да е победил в Охайо, но това е малко вероятно. В същото време, ако Барак Обама загуби, той може да се нареди до т.нар. едномандатни президенти като Форд, Картър и Джордж Буш-старши. Което също е малко вероятно, но очевидно изнервя Обама, което личи от някои от изпуснатите му фрази по време на срещи с избиратели.

Последните проучвания показват, че вълната на супербурята Санди е повдигнала рейтинга на Обама, но само в колебаещите се щати. На национална база по-скоро Ромни има преимущество.

Изборната активност определя следващия президент на САЩ
netinfo


Към вторник сутрин:

ABC News/Washington Post: Obama (50) - Romney (47)
Rasmussen Reports: Obama (48) - Romney (49)
Gallup: Obama (49) - Romney (50)
Monmouth: Obama (48) - Romney (48) 

Резултатите са толкова близки, че анализаторите предвиждат или малка победа на Обама, или катастрофален провал на всички проучвания.

Вчера беше и последната предизборна проява в живота на Барак Обама. Независимо дали ще стане президент за втори път или не, Обама вече няма да има възможност да участва в изтощителното надбягване за поредни четири години в Белия дом. В последните дни от кампанията той изглеждаше изморен, но въпреки това танцуваше на сцената, докато слуша как Стиви Уондър свири и пее на живо популярната песен от историческата му кампания през 2008-а „Signed, Sealed, Delivered, I’m Yours”. Както направи и през 2008 г., Обама ще играе баскетбол в деня на изборите..

Тъй като отлично съзнават, че избирателната активност ще предреши крайния резултат от изборите, двамата кандидати прекараха изтощителни последни 72 часа. Прелитаха от щат на щат за срещи с избиратели, програмата им започваше в 8 сутринта и приключваше малко след полунощ.

По-многобройните митинги на Мит Ромни накараха мнозина да си зададат въпроса какво би станало, ако Барак Обама загуби.

Пеги Нуунан от Wall Street Journal пише: „Обама и ураганът - това ми прилича на една вълна, която го повдигна, но след това се отдръпна и го върна там, където беше. И докато всички са се вгледали в урагана и проучванията, Ромни се носи плавно към президенството”.

Уолф Блицър от CNN: „Това, което ще гледам е активността, а не резултатите от екзит-половете. Важно е дали демократите ще бъдат активни, но знам, че никой не очаква активност като тази през 2008 г. Истината е, че републиканците са много ентусиазирани”.

Изборната активност определя следващия президент на САЩ
netinfo

Към този момент Барак Обама има повече шансове от Мит Ромни, дори и без победа във Флорида или Охайо. За Ромни тези щати са задължителни, иначе отпада от надпреварата още в ранен стадий.

Около 30 милиона души в Щатите вече са гласували, на много места в рамките на средно от около една седмица беше разрешено ранното гласуване. Интересно е, че във Флорида, където то приключи в неделя с много малки изключения, се извиха дълги опашки от желаещи да дадат гласа си. В сравнение с 2008 г. гласувалите по-рано са по-малко на брой. Традиционно предимно демократи гласуват по този начин, а републиканците предпочитат денят на изборите.

Конкретно за резултатите и възможността от оспорване или допълнително преброяване съществува следното правило (например във Флорида и Колорадо) - ако разликата в резултатите на двамата е 0,5% - преброяване. Във Вирджиния - един процент (но само след оплакване на един от кандидатите). В останалите щати е възможно да се поиска повторно преброяване, но кандидатът трябва да плати за това. 

В крайна сметка демократите се надяват за по-висока избирателна активност, в противен случай е възможно Мит Ромни да бъде 45-ият президент на Съединените американски щати.