Изборът на следващия патриарх на България се очаква през март 2013-а
Изборът на следващия патриарх на България се очаква през март 2013-а / снимка: www.manager.bg
Богословът проф. Иван Желев в "Дарик кафе"
58379
Богословът проф. Иван Желев в "Дарик кафе"
  • Богословът проф. Иван Желев в "Дарик кафе"

Кой ще бъде следващият патриарх се очаква да стане известно в началото на март 2013 година, съобщи в предаването „Дарик кафе” проф. Иван Желев, богослов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и бивш председател на Комисията по вероизповедения.

Според проф. Желев предстои състав от четирима старши митрополити да свика съвещание на Светия синод, на което да бъда избран заместник на починалия патриарх, който да поеме управлението на Българската православна църква до избора на нов патриарх.

„Тогава Синодът ще избере във възможно пълния си състав наместник председател на Светия синод, който да организира избора. По новия устав трябва в четиримесечен срок да бъде избран новия патриарх на България. Тъй като началото на поста другата година е в средата на март, вероятно в самото начало на март ще бъде направен този избор, а веднага с избора става и канонизация”, обясни проф. Желев.

„Ще бъдат поканени представители на всички православни църкви, някои глави на църкви ще дойдат за този случай, защото това е една възможност още на място след самия избор да се запознаят с бъдещия си колега, поместник на православна църква”, уточни той.

Проф. Иван Желев съобщи още, че кандидати за поста са всички, които отговарят на условията. „Някои могат да си направят отвод, поради здравословни или други причини. Един от митрополитите - Пловдивският митрополит Николай, няма възрастта, двама нямат стажа - отново митрополит Николай и Доростолският митрополит Амбросий в Силистра. Останалите са потенциални кандидати”, каза богословът.