Почина патриарх Максим
Почина патриарх Максим / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Варненският митрополит Кирил
58373
Варненският митрополит Кирил
41 години патриарх Максим беше начело на БПЦ
Варненският митрополит Кирил
41 години патриарх Максим беше начело на БПЦ
  • Варненският митрополит Кирил
  • 41 години патриарх Максим беше начело на БПЦ
  • Варненският митрополит Кирил
  • 41 години патриарх Максим беше начело на БПЦ

Българският патриарх и Софийски митрополит Максим почина в нощта на 5 срещу 6 ноември. Скръбната вест бе съобщена от Светия Синод на Българската православна църква.

Последният близо месец Негово светейшество прекара в болница „Лозенец”, където почина вследствие на сърдечна недостатъчност. Преди седмица той навърши 98 години.

Поклонението пред тленните остански на патриарх Максим ще бъде на Архангеловден - четвъртък, от 9 часа в църквата „Света Неделя" в столицата, решиха на извънредно заседание архиереите. Опелото ще се осъществи на следващия ден в храм-паметника „Александър Невски". Погребението ще е същия ден следобед в Троянския манастир. Такава била волята на Негово Светейшество, обяви главният секретар на Светия синод на Българската православна църква епископ Наум.

В завещанието на патриарх Максим по думите на епископ Наум е обявявено, че дарява своите църковни принадлежности на Българската православна църква - кръстове и одежди.

Великотърновският митрополит Григорий като старши по стаж сред архиереите ще председателства временно синода, докато бъде избран на друго заседание наместник-председател. Това ще стане в седемдневен срок. Въпросният наместник-председател трябва да организира провеждането на Църковно-народния събор за избор на нов патриарх.

Епископ Наум не отговори на въпроса на кой член от устава на БПЦ се основава решението на Синода, взето на извънредното заседание, пловдивският митрополит Николай временно да бъде и софийски митрополит. По устав българският патриарх е и софийски митрополит, какъвто бе досега патриарх Максим.

Три могат да бъдат номинациите за нов патриарх, който ще бъде избран догодина на църковен събор. Според запознати с най-големи шансове за поста са Варненският митрополит Кирил, Ловчанският митрополит Гавраил и Сливенският митрополит Йоаникий.

Почина патриарх Максим
netinfo

„Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим”, посочва Светият синод на БПЦ в официалното съобщение за кончината на главата на Българската православна църква-Българска патриаршия Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим. „Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!”, пише на сайта на Българската патриаршия.

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов. Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство - вселенията на праведните. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!”, обърнаха се Патриаршията в съобщението за кончината му.

Почина патриарх Максим
netinfo

Книга за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим бе отворена в Светия синод на БПЦ. До книгата е поставен портрет на Негово Светейшество и венец от Светия синод на БПЦ.

Преди дни в болница „Лозенец” патриархът се поклони пред чудотворното копие на иконата „Достойно есть”. То пристигна у нас от Атон на 27 октомври.

Почина патриарх Максим
netinfo

Патриарх Максим, чието светско име е Марин Минков, е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на Българската православна църква с 98 гласа „за” от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден „Стара планина” - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.

Почина патриарх Максим
netinfo