Управляващите в Германия се разбраха за политиката на социалните грижи
Управляващите в Германия се разбраха за политиката на социалните грижи / снимка: БГНЕС, aрхив

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на двата коалиционни партньора на нейния Християндемократически съюз (ХДС) постигнаха споразумение относно политиката в областта социалните грижи, която беше обект на вътрешнокоалиционни спорове от доста време насам, предаде ДПА.

Срещата на Меркел с лидерите на Християнсоциалния съюз (ХСС) и Свободната демократическа партия - либерали (СвДП) Хорс Зеехофер и Филип Рьослер продължи 7 часа и приключи след полунощ местно време, пише БТА.

Споразумението предвижда трите партии да подкрепят идеята за въвеждане на месечни помощи за родители, които се грижат за малките си деца у дома. На тази идея досега се

противопоставяха свободните демократи. Помощите ще бъдат за деца на 1 и 2 годинки, гледани у дома и се предвижда те да струват на държавата 1 милиард евро годишно.

В замяна на даденото съгласие по този въпрос свободните демократи наложиха искането си за премахването на таксата от 10 евро на четиримесечие, плащани от пациентите на системата на здравното осигуряване. Годишно от тези суми постъпваха 2 милиона

евро, но лекарите не одобряваха тази мярка, защото те трябваше да събират парите и да ги предават на властите. Според критици на мярката тя само увеличавала бюрокрацията в здравната система, вместо да намалява опашките.

Коалицията спореше и по въпроса откъде да вземе пари за увеличение на пенсиите за най-бедните. Съгласно постигнатото споразумение тези пари ще бъдат взети от общите данъци, а не от сумите за задължителни пенсионни вноски.

Споразумението беше постигнато 10 месеца преди следващите парламентарни избори, на които системата на социалните грижи и здравното осигуряване ще бъдат едно от бойните полета, където ще се сблъскат десницата на Меркел и левоцентристката опозиция.