Редскинс предричат победа на Ромни, проучванията - на Обама
Редскинс предричат победа на Ромни, проучванията - на Обама / netinfo

Дойде време за правилото "Редскинс" - става дума за Уошингтън Редскинс, които играят в Националната футболна лига на Щатите. В първите си спортни години се подвизават под друго име и се състезават в Бостън, а от 1937 година са във Вашингтон.

Правилото "Редскинс" предсказва без грешка кой отива в Белия дом. Гледа се резултатът от последната домакинска игра преди изборния ден. Когато Редскинс бие - кандидатът на партията, която е спечелила вота на избирателите на предишните избори, отива в Белия дом. Когато Редскинс загубят - уви, губи и партията. Правилото работи в далечната 1940 година за Рузвелт, работи и сега - Барак Обама през 2008 година. И още - този закон важи и за всички избори между 1940 година и 2008. Питате се какво стана с последния домакински мач на "Редскинс", нали? Ами загубиха.

Вчера това беше една от основните новини във Вашингтон, колкото и да е странно. Медиите в Америка имат нужда от свой октопод, какво да се прави. Ако "Редскинс" са кристалната топка за предстоящите избори, би трябвало Мит Ромни да е следващият президент на САЩ.

*****

Още едно странно правило, което подсказва, че републиканците биха спечелили изборите във вторник. Изборите в САЩ винаги се провеждат през първия вторник след първия понеделник от месец ноември. Когато този вторник се пада на дата с номер 6 от календара, републиканците печелят. Шест пъти се е случвало вторникът да е на шести, шест пъти демократите губят. Както е видно, републиканците се хващат за какво ли не, тъй като актуалните изследвания не са на тяхна страна през последните часове.

*****

Вестник Washington Post направи 16 пъти по-голяма кристална топка от тази на "Редскинс" като покани 16 специалисти, анализатори, дами и господа, които се занимават с прогнози, не задължително политически. Редакторите на вестника ги помолиха да стрелят в тъмното и кажат името на следващия президент на САЩ. Само двама от тях - Лесли Санчез (републиканка) и Андрю Байер (спортен журналист, отразява конни надбягвания) - заложиха на Ромни. Всички останали гарантират победа на Обама. Някои от тях дори са прекалили като любимия ни водещ на Mad Money по CNBC, който предрича, че 440 от 538 електорални гласа отиват при Обама. Очевидно конните надбягвания ще се превърнат в сериозно отразяван спорт при евентуална победа на Мит Ромни.

*****

Макар националните проучвания да не са толкова важни за сметка на локалните по щати, всички показват лека преднина на Барак Обама. Последното изследване на Pew Research Center дава три-процентна преднина на настоящия президент. Само преди седмица и двамата кандидати получаваха равен брой проценти (по 47) в същото изследване. Анализаторите обясняват разликата с добрата реакция на Барак Обама след връхлитането на супербурята Санди, която отне живота на 110 души в Щатите, остави милиони без електричество и храна, разруши хиляди домове.

Обобщените данни на RealClearPolitics, които събират основните национални изследвания и дават средна оценка, показват, че Барак Обама води с 0.5 процента. Нещо повече - след отчитане на проучванията става ясно, че в 11 щата ситуацията съвсем не е ясна, което се равнява на 146 електорални гласа. От общо 538 за победа са необходими минимум 270. При сегашното състояние на нещата и индивидуалните данни за тези щати, Барак Обама ще вземе около 290 гласа.

*****

Пенсилвания решава изборите? Малко вероятно, но последните усилия на Мит Ромни да разшири електоралната карта и включи и щата Пенсилвания в списъка могат и да дадат резултат. За някои това е по-скоро израз на отчаяние, но за други 20-те електорални гласа, които този щат дава, могат да се окажат решаващи. Вестник Pittsburgh Tribune-Review показва защо има смисъл - 47 на 47 процента според последно проучване.

Историческа флаш-справка: републиканци не са вдигали знамето на победата в Пенсилвания повече от 20 години.

*****

Какво се случва в нощта на победата/загубата? Двата щаба толкова желаят всичко най-сетне да приключи, че планират и финалната вечер след обявяването на резултатите, независимо какви ще бъдат те. От офиса на Ромни твърдят, че отделят поне по два часа дневно, за да организират и това събитие - каква ще е сцената, храната, мястото на публиката, акредитацията на медиите и куп други малки и големи подробности.

Изборната нощ е и в плановете на мнозина други, нещо като поредния Супербоул. Т.нар. election night parties са буквално на всеки ъгъл, където се обърнете, особено в щатите, които имат влияние върху крайния резултат. Само днес получих нова листовка с пет партита в изборната нощ в Талахаси, където ще бъда на 6 ноември. Всички започват в 7 часа. В неделният си брой вестник New York Times разказва за мениджър на огромна зала в Лас Вегас, която през 2010 година е приютила партито на сенатора Хари Рийд - страхотна изборна нощ в Невада, защото всички са очаквали Рийд да загуби.

Но какво ще се случи тази година? Мениджърът на залата Франк Росковски разказва, че няма събитие, което да прилича на следизборно парти. За всичко друго - семинар, сватба, коктейл - знаеш какво ще се случи и какво ще е настроението. За изборната нощ можеш само да гадаеш. Засега се знае, че финалните вечери в нощта на изборите за двамата кандидати ще бъдат в Бостън (Ромни) и Чикаго (Обама). Но нищо повече.

*****

Ураганът Санди ли предреши изборите? Мнозина ще си задават този въпрос, независимо какви са резултатите на 6 ноември. Факт е, че бурята спря инерцията на Ромни и даде шанс на Обама да се представи като истински президент. Въпреки това Америка е разделена на две и никой не може да гадае кой ще стане президент на страната.

Една фотография отлично показва друго разделение - това на Манхатън - "има ток" и "няма ток". Изключителна корица, направена от архитектурен фотограф - холандецът Иван Баан.

Редскинс предричат победа на Ромни проучванията  на Обама
netinfo

Повече за изборите в САЩ на www.2012-usa-elections.com

Вижте анкета по темата ТУК