Разпознати са самоличностите  от надгробните паметници в Генерал Тошево
Разпознати са самоличностите от надгробните паметници в Генерал Тошево / Общински пресцентър Тунджа

От надписите на наскоро откритите надгробни паметници от XIX век на сметище край село Генерал Тошево вече са разпознати самоличностите на Милко и Теодор.

Базирайки се на други епиграфски паметници от същото време и място, както и на родословно дърво, писано в средата на ХХ век и започващо от края на ХVIII век, Димитър Михов - етнолог към местното читалище, заяви, че Милко е притежавал „тапия" (документ от турската власт за собственост на земя, наречена бащина, който бил пазен до средата на ХХ век) и затова на паметника му има нарисувано рало. Бил син на Радичко и имал дъщеря Петра.

Теодор е син на братовчед му Михал, починал е млад и името му е изписано също на олтарната маса в храма на с. Генерал Тошево. Това са сведения от „Книга от пепел II" на Димитър Михов, чийто ръкопис, от преди намирането на паметниците, е при редактора на първата „Книга от пепел" - Любомир Котев и при проф. Пламен Павлов, за да бъде погледнат от две гледни точки.

 В него става дума за неразглеждан в българската историография културен проблем, чиято историческа съдба, понастоящем, го поставя на територията на община „Тунджа".

Проучването на културните паметници от околността на тунджанското село продължава. Те са част от несметните исторически богатства на земите ни, криещи в себе си информация за еволюцията на българската култура - част от европейската съкровищница.