Депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за съдии в КС
Депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за съдии в КС / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за съдии в КС
58145
Депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за съдии в КС
  • Депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за съдии в КС

Парламентът избра двама съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Досегашният зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, издигнат от управляващите, и зам.-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска, предложена от независими депутати, получиха най-голяма подкрепа от депутатите.

Освен тях двамата имаше още кандидатури - другият заместник на Цецка Цачева - Екатерина Михайлова, номинирана от Синята коалиция, и Татяна Върбанова от Върховния касационен съд, номинирана от левицата.

Социалистите поискаха гласуването да е тайно, но управляващите не приеха идеята. За тайния вот гласуваха 48 депутати, 79 бяха против, а 34 се въздържаха.

Венета Петрова-Марковска бе представена от независимия депутат Дарин Матов, който я представи като човек със солиден съдийски стаж, като по-голямата част от него във Върховния административен съд. Срещу нея обаче постъпи сигнал с твърдения, че нейни близки са се сдобили с апетитни имоти. Обърнато беше внимание и на чести разговори между нея и адвокат Румен Еленски.

Депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за съдии в КС
netinfo


„Не е добре да се прикриват сигнали, но в случая сигналът срещу мен беше анонимен. Това е сигнал без лице, което е посочило своя адрес, той просто е неидентифициран”, заяви Марковска след гласуването . Тя потвърди, че познава адвокат Еленски и уточни, че той бил прокурор в Плевен, където тя била съдия.

„Аз познавам и много други адвокати, защото това е моята професия. Но тъй като винаги спазвам закона в работата си, преди години майката и сестрата на адвокат Румен Еленски имаха претенция в нашия съд за реституция на един доста апетитен имот в София. Аз бях в състава на съда и искам да подчертая, че аз еднолично не решавам дела, а винаги в съдебен състав. Този състав, в който и аз участвах, отхвърли претенциите на семейството на Румен Еленски”, обясни още Марковска.

Тя отхвърли и обвинения, отправени към дейността на сина й. „Моят син е нотариуси по закон не може да участва във фирми или в други такива организации”, отбеляза Марковска.

Кандидатурата на Анастасов бе представена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. „Подписах се под неговата кандидатура, защото освен професионалната подготовка, която той притежава, качества на характера и е устойчив човек на външни внушения, на всякакви съблазни, които високият обществен пост предполага. Отстоява и аргументира своето мнение, изключително на основата на закона и на Конституцията”, каза Цачева при изслушването в правната комисия.

„КС е и трябва да остане консервативна институция в най-добрия смисъл на думата. Конституцията е защитена от чести и резки промени, не се поддава на политическа конюнктура, конституционните ценности не се променят, но се променят условията, в които те трябва да бъдат защитени. Конституционният съдия няма как да не забелязва това”, защити кандидатурата си Анастасов.

Депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за съдии в КС
netinfo