Жертвите на бурята Санди станаха 17, Обама обяви Ню Йорк за зона на голямо бедствие
Жертвите на бурята Санди станаха 17, Обама обяви Ню Йорк за зона на голямо бедствие / снимки: Reuters

Супербурята Санди, носеща ветрове със скорост 130 км/ч, уби най-малко 17 души в седем щата, остави без електричество над 6 милиона домове и бизнесобекти от Южна и Северна Каролина до Охайо и спря президентската кампания една седмица преди изборния ден, предаде Асошиейтед прес.

Американският президент Барак Обама обяви щата Ню Йорк за зона на "голямо бедствие", предаде Би Би Си. Това дава възможност щатът да получи федерална помощ за ликвидиране на последиците от природната стихия.

За загинали се съобщава в щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Западна Вирджиния, Кънектикът, Пенсилвания и Мериленд. Смъртни случаи има и от токови удари и пътни произшествия вследствие на бурята. В Канада също е загинала жена, след като е била ударена от летящи отломки в Торонто, съобщават от полицията.

Бурята остави без ток 6,5 млн. души по източното крайбрежие на САЩ, съобщи Си Ен Ен.

Жертвите на бурята Санди станаха 17 Обама обяви Ню Йорк за зона на "голямо бедствие"
netinfo


Ню Йорк е сред най-тежко пострадалите градове. В Батъри парк на южния край на Манхатън бяха регистрирани рекордно силни ветрове и 4-метрови приливни вълни, като морска вода е проникнала и в метрото.

Нюйоркската фондова борса за втори ден ще остане затворена.

Бурята предизвика четириметров прилив на морска вода в Ню Йорк, посочва БТА. Големи райони от Манхатън са наводнени и потънали в мрак, а 250 000 жители на квартала останаха без електричество. Строителен кран се срина до недовършен небостъргач, скоро след като властите евакуираха района, съобщава ДПА.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че аварийното електрозахранване в университетската болница в града е спряло и властите преместват болните оттам. Той каза, че в няколко района на Манхатън все още има ток. Същевременно са избухнали и няколко пожара от прекъснати електропроводи.

Огромен пожар унищожи близо 50 жилища в квартал Куинс, който беше силно наводнен, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позовават на местните власти. Поради наводненията пожарникарите бяха силно затруднени да овладеят огнената стихия, заяви говорител на нюйоркската противопожарна служба. Няма сведения за човешки жертви. Причините за пожара се разследват.

Седем тунела на нюйоркското метро бяха наводнени, съобщи Франс прес, като се позовава на транспортните власти. "Нюйоркското метро е на 108 години, но никога не е било изправяно пред толкова опустошителна катастрофа, каквато видяхме миналата нощ", заяви Джоузеф Лота, директор на службата за обществен транспорт.

Повечето наводнени тунели се намират под Ийст ривър, която минава край полуостров Манхатан, ударен от силни ветрове и проливни дъждове.

Дига се скъса в северната част на щата Ню Джърси и наводни градчетата Мунаки, Литъл Фери и Карлстад, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Водата достига метър и половина. Няма сведения за жертви от наводнението.

Атлантик Сити е напълно наводнен, като на места нивото на водата достига половин метър, съобщава ИТАР-ТАСС.

Жертвите на бурята Санди станаха 17 Обама обяви Ню Йорк за зона на "голямо бедствие"
netinfo

Ядрен реактор беше изключен в централа в щата Ню Джърси заради бурята Санди, предаде Франс прес, като се позова на компанията оператор Пъблик сървис илектрик енд газ /Пи Ес И Джи/.

Реакторът Салем едно в АЕЦ Салем, намираща се в община Хенкокс бридж в Ню Джърси, на брега на река Делъуеър, също е бил спрян, когато четири от шестте му циркулационни помпи излезли от строя. Другият реактор в централата - Салем две, не работи още от 14 октомври, защото е презареждан с гориво, припомня Асошиейтед прес.

Съседната атомна централа Хоуп крийк обаче работи нормално, посочи още електрическата компания.

Централите Салем и Хоуп крийк произвеждат достатъчно енергия, за да задоволят нуждите на 3 милиона домакинства дневно.

Един от блоковете на атомната централа Индиън пойнт, намираща се на 72 километра северно от Ню Йорк беше изключен около 22,45 ч. в понеделник вечерта заради проблеми с външната електрическа мрежа, обяви компанията Ентърджи корпорейшън, която е негов оператор. От компанията посочиха, че няма опасност за служителите и за жителите. Вторият реактор в централата
продължава да работи.

Индиън пойнт не е застрашена и от покачването на нивото на водата в съседната река Хъдсън, което е вече 2,97 метра, посочи компанията оператор.

Най-старата американска ядрена централа Ойстър крийк в щата Ню Джърси пък беше изключена още преди стихията заради планирано презареждане с гориво. Но заради покачването на нивото на водата в пределите на централата, която се намира край залива Барнегат, беше обявена неочаквана ситуация вчера около 19 ч. местно време. Два часа по-късно тревогата беше понижена до втора степен по четиристепенната скала. Централата работи от 1969 година и е планирано да бъде закрита през 2019 година.

Другите атомни централи по Източното крайбрежие понасят ударите на стихията без проблеми.

Американските ядрени централи по принцип са проектирани така, че да понесат силата на ураганни ветрове, удари със самолети и други големи бедствия. Разпоредбите за безопасност обаче препоръчват, когато в района им има ураганни ветрове, централите да бъдат изключвани. Те трябва да бъдат изключвани и когато нивото на водата в района им превиши определени граници.

"Ураганът Санди предизвика хаос по цялата ни транспортна мрежа, във всеки квартал и окръг в региона", добави Лота, който подчерта, че стихията е съборила дървета, електрически стълбове и е наводнила автобусни депа.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че столицата Вашингтон очаква най-голямото наводнение за последните 16 години.

Почти 400 000 потребители останаха без електричество във Вашингтон и предградията му, както и в Балтимор (щата Мериленд), съобщиха представители на енергийната компания, която обслужва района, предаде ИТАР-ТАСС.

В северната част на щата Вирджиния електроенергия се подава към около 160 000 домакинства. В самия Вашингтон без ток са 40 000 домове.

Очаква се силните ветрове и дъждове да продължат в района на столицата до довечера и въпреки че те постепенно отслабват, скоростта на вятъра още дълго време ще продължи да бъде достатъчно опасна.

В момента във Вашингтон започнаха да се наводняват отделни улици, но големи наводнения все още не са регистрирани. По-рано Националната метеорологична служба предупреди, че в близките дни може да се очаква най-силното наводнение за последните 16 години.

Жертвите на бурята Санди станаха 17 Обама обяви Ню Йорк за зона на "голямо бедствие"
netinfo

Американският президент Барак Обама цяла нощ е следял развитието на ситуацията във връзка със супербурята Санди, предаде Франс прес, като се позова на представител на Белия дом. Президентът е разговарял неколкократно с кмета на град Ню Йорк Майкъл Блумбърг, с губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо и с губернатора на щата Ню Джърси Крис Кристи.

Заради невижданата стихия Обама отмени прояви от предизборната си кампания в навечерието на президентските избори на 6 ноември.

Опонентът на Обама - Мит Ромни, също отмени предизборни прояви заради Санди. Любопитното е, че губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи е едно от доверените лица на Ромни. Кристи не пестеше критиките си по адрес на Обама по време на предизборната кампания.

Сега обаче пред телевизия Ем Ес Ен Би Си той подчерта, че "Обама е бил невероятен, дал му е личния си телефонен номер в Белия дом и му казал да му се обади, ако има нужда от нещо във връзка с кризата, породена от Санди".

Тогава Кристи е помолил президента да обяви колкото се може по-бързо състояние на голямо бедствие в районите, засегнати от стихията.