Изложба 85 години ОУНеофит Рилски
Изложба 85 години ОУНеофит Рилски / Дарик Габрово, архив

Ретроспективна изложба "85 години ОУ"Неофит Рилски" ще бъде открита днес, от 18.00ч., в Регионален исторически музей. Експозицията включва фотографии и документи от важни етапи в  историята на учебното заведение.  Проектът е съвместна проява на  ОУ"Неофит Рилски",Регионалния исторически музей  и  Държавен архив" Габрово.

       Откриването на изложбата в навечерието Деня на народните будители е свързано с факта , че училището носи името на Неофит Рилски -бележит възрожденец и книжовник,който се посвещава на образователното дело и е от водещите фигури в развитието на просветата в родината ни през XIX век.

През април 1925 г. в местността Скокова поляна  започва строежът на нова училищна сграда. В изложбата са представени снимки от историческия момент на първата копка,освещаването и приветствията на министъра на просвещението и кмета на гр.Габрово.

 През 1926 г.  училищното настоятелство взема решение новопостроеното училище да носи името Втора прогимназия  " Неофит Рилски ".

 Тя отваря врати на 25.09.1927 г. Това е период на разцвет на габровската индустрия и търговия и във  Втора прогимназия  " Неофит Рилски "се провежда ежегодна търговска изложба.

Лазар Попминков подарява на училището везано знаме с лика на Неофит Рилски, като освещаването му е на 12 май 1935 година.

Със заповед  от 16.04.1936 година на Областната училищна инспекция в гр.Плевен прогимназията  е обявена за пълно основно училище с ученици от І до VІІ клас.

Сформирана е ученическа духова музика от фанфари с диригент Александър Керков.85 години след създаването си, ОУ "Неофит Рилски" е училище с модерна материална база , а учебно-възпитателният процес се подпомага с разнообразни дейности по национални програми и  европейски проeкти:

.Започнало своята история в далечната 1927г. със седем паралелки и осем учители, в настоящия момент училището обучава 363 ученици. за които се грижат с 30  учители и възпитатели.Възпитаниците на ОУ „ Неофит Рилски " успешно се представят на олимпиади, в състезания и конкурси за детско творчество, както и на конкурсните изпити за средните училища.