БСП искат обезщетението за майчинство отново да е обвързано с минималната заплата
БСП искат обезщетението за майчинство отново да е обвързано с минималната заплата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
БСП иска общините да плащат обезщетения на родители, които не са записали децата си на градина
58047
БСП иска общините да плащат обезщетения на родители, които не са записали децата си на градина
  • БСП иска общините да плащат обезщетения на родители, които не са записали децата си на градина

Общините да плащат обезщетение на родителите, чиито деца не могат да бъдат настанени в детска градина въпреки надлежно подаденото заявление за записване. Това искане е записано в бюджетната позиция на БСП.

Според червените обезщетението трябва да е равно на сумата, нужна за предучилищното образование на детето.

От БСП искат възстановяване на обвързването на обезщетението за майчинство с минималната работна заплата, в това число до двегодишна възраст на детето, и възстановяване на периода, върху който се изчислява обезщетението, както е било до 2009 г.

Червените настояват за увеличаване на детските надбавки с определен процент спрямо минималната работна заплата и получаването им от всички деца, без обвързването им с минимален доход и образование.

Депутатът Георги Пирински заяви, че от партията искат осигуряване на места за всички желаещи във всички общински и ведомствени детски градини - до 1 септември 2013 г.; общинските власти да бъдат задължение да изплащат временно компенсация на всички родители, чиито деца над 2-годишна възраст въпреки желанието им и подаденото заявление за настаняване, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини; стойността на компенсацията да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно образователно заведение; при възникване на проблеми в детски ясли и градини да бъде осигурена възможност представители на гражданите на София и на неправителствените организации, работещи в областта на грижите за децата, да участват в проверки по места; осигуряване на обезщетенията за майчинство на родители, които са студенти, до 2 г. след дипломирането им.