Въоръжени сблъсъци избухнаха в първия ден от обявеното примирие в Сирия
Въоръжени сблъсъци избухнаха в първия ден от обявеното примирие в Сирия / снимка: Reuters

Въоръжени сблъсъци избухнаха около база на сирийската армия близо до северозападния град Маарет ан Нуман, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс. Това е първото значително нарушение на примирието за мюсюлманския празник Айд ал адха.

Центърът съобщи, че бунтовници се опитват да нахлуят в базата, която се намира на по-малко от километър от главната магистрала, свързваща Дамаск с Алепо. Силите на президента Башар Асад са обстрелвали с артилерийски огън разположено наблизо
селище.

Трима души са били убити от танкови снаряди и снайперисти в предградието на Дамаск Хараста, съобщиха опозиционери, цитирани от Ройтерс.

Бунтовници в северен град по границата с Турция съобщиха, че един от бойците им също е убит от снайперист рано днес, а журналист на Ройтерс в града чул експлозии от танкови снаряди.

Четиридневното прекратяване на огъня влезе в сила в Сирия тази сутрин по повод мюсюлманския празник Айд ал адха (Курбан байрам).

Прекратяването на огъня влезе в сила малко след 7,00 ч. Сирийската държавна телевизия показа тази сутрин президента Башар ал Асад да се моли в джамия в Дамаск. Предишната му поява по по телевизията беше на 21 октомври, когато се срещна с международния посредник Лахдар Брахими.

След края на петъчната молитва в цяла Сирия се състояха демонстрации срещу режима на Асад. Това съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права и антиправителствени активисти, предаде Франс прес.

Прекратяването на огъня в Сирия по повод мюсюлманския празник Айд ал адха беше договорено от международния посредник Лахдар Брахими, напомня агенцията, цитирана от БТА.

Сирийският център за наблюдение на човешките права информира за демонстрации в североизточния град Рака, където силите за сигурност са използвали гранати със сълзотворен газ, и в южната провинция Дараа, по-специално в Инкел, където трима са получили куршумни рани.

Активисти съобщиха освен това за демонстрации в Дамаск и околностите, в Алепо на север и в източния град Дейр аз Зур.

Над 8000 сирийски бежанци чакат на границата с Турция да влязат в страната, съобщи валията на граничния град Килис Сюлейман Тапсъз, цитиран от вестник "Хюриет" и агенция Франс прес. Валията заяви, че Турция е приемала бежанците "докато можехме да ги приемаме, докато имахме достатъчно място".

По официални данни в Турция намериха убежище над 100 000 сирийски бежанци. Те са настанени в няколко лагера в югоизточната част на страната. Тези лагери в момента са пълни и властите изграждат нови центрове, в които да бъдат приети още няколко десетки хиляди бежанци.

От началото на септември Турция спира хилядите сирийци, желаещи да влязат на нейна територия, и пуска само ограничен брой хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.