Водата в Дружба 1 замърсена, да не се пие
Водата в Дружба 1 замърсена, да не се пие / www.sxc.hu

Строително-ремонтни работи за промяна на схемата на водоснабдяване в района на ж.к. "Дружба" 1 в късните следобедни и вечерни часове на 24 октомври са станали причина за влошаване на физико-химичните показатели на питейната вода в квартала, съобщават от "Софийска вода" АД.

След получени сигнали от клиенти, екипи на "Софийска вода" са предприели незабавни проби на водата през нощта на 24 срещу 25 октомври. Резултатите потвърждават, че мътността на питейната вода в ж.к. "Дружба" 1 е силно повишена, както и съдържанието на желязо, посочват от дружеството.

Днес през деня са взети повторни проби от водата във водопроводната мрежа. Очаква се резултатите за физикохимичните показатели да са готови до няколко часа. Микробиологичните изследвания на водата ще бъдат готови най-рано след два дни.

По данни от екипите на място днес по обяд мътността на водата във водопроводната мрежа вече е била незначителна, но е необходимо технологично време тя да се избистри и по пътя до домовете на клиентите.

"Софийска вода"АД ще информира своевременно своите клиенти за резултатите от новите проби. Докато не бъде потвърдено доброто качество на питейната вода в района, е препоръчително тя да не бъде използвана за питейни нужди. За битови нужди водата е добре да бъде преварена, препоръчват от дружеството.