Кризата принуждава частните охранители да предлагат услуга на ниска цена
Кризата принуждава частните охранители да предлагат услуга на ниска цена / снимка: Impact Press Group, архив

Икономическата криза принуждава частния охранителен бизнес да предлага услугата си на ниска цена, което се отразява на качеството, коментира за БТА Васил Кръстев - мениджър по фирмена сигурност. С цел икономии на средства много фирми се отказват от охрана и други услуги за сигурност, бавят се и плащания от клиенти, а от това браншът търпи негативи, твърдят специалистите.

Частните охранителни фирми към 2011 г. са 4514 души, според анализ на Българската  стопанска камара. Средният осигурителен доход е в границите на 290 лева месечно.  

По данни на МВР в охранителния бизнес у нас общо са заети над 120 000 души, включващи и хората в звената за самоохрана на фирмите. Над 84% от охранителите са мъже. От тях най-много са заетите на възраст около и над 65 години. Причината е ниското възнаграждение, предпочитано предимно от пенсионери, сочи анализът на БСК.

Според данните дефицитните професии в охранителния бизнес са инженери и техници за проектиране и монтиране на съвременни системи за сигурност, но също така и ръководните кадри, частните детективи и водачи на служебни кучета, консултанти по заетостта и охранители на масови мероприятия.

Анализаторите отбелязват, че има нужда от нов закон за частната охранителна дейност със съответна подзаконова нормативна база.

Подходът в професията бодигард отдавна е променен и все повече се залага на аналитичността - интелектуалните качества са по-важни от физиката на един бодигард, твърди Кръстев. Както всяка друга дейност и охраната като професия трябва да отговаря на конкретни стандарти, отбеляза той. Едрогабаритната охрана отдавна не е на мода, защото ръстът не гарантира сигурност, коментира Васил Кръстев.

Цената на охранителната услуга се определя основно от анализа на профила на охраняваното лице, рисковете и времето за охрана, твърди експертът.

Много важна е подготовката, защото работата на един охранител не е да играе роля, а да е добре подготвен, обяснява Кръстев. Той припомни, че от 2010 г. в Националния класификатор на професиите вече има длъжност охранител. Така държавата показа, че осъзнава значението на недържавния правоохранител, заяви експертът.

Кръстев посочи, че всеки бодигард преминава през курс на обучение, в който има заложени дори дисциплини като криминология и основи на медицината. Това е програма минимум, която е разработена от Академията на МВР, разказа Кръстев.

У нас вече има няколко учебни заведения, в които студенти и ученици изучават дисциплини като безопасност, охрана и сигурност. Създадени са дори авторски учебни планове. Съществува и професионална гимназия по охрана и сигурност, лицензирана от Министерство на образованието и науката. Приемът се осъществява още след 8 клас.

В света има десетократен ръст на фирмите, свързани със сигурността - от 10 млрд. евро оборот през 2001 г. - до 100 млрд. евро през 2011 г. В ЕС годишно оборотът на тези фирми е бил 30 млрд. евро през 2011 г. У нас този бизнес се оценява на 900 млн. лв. за 2011 г., сочат данните на БСК.