Историческият музей в Горна Оряховица отбеляза половинвековен юбилей
Историческият музей в Горна Оряховица отбеляза половинвековен юбилей / снимки: Община Г. Оряховица

Четири изложби показва на горнооряховчани Историческият музей в града по повод половинвековния си юбилей. Наред със снимките и архивните документи от откриването на музейната сбирка до днес, са представени и най-новите експонати, дарени през последните месеци. Подредени са също и три юбилейни изложби:"100 години от Балканските войни 1912-1913", „100 години Захарни заводи в Горна Оряховица" и „90 години от Горнооряховски мострен панаир".

Четирите експозиции бяха официално открити за посещение в присъствието на двама от основателите на музея-Димка Атанасова и Йордан Димитров. Гостите на празника бяха поздравени от кмета инж. Добромир Добрев и заместник-кмета Йорданка Кушева. С грамоти и плакети на тържествената проява бяха отличени служителите, допринесли за изграждането и утвърждаването на Исторически музей през тези 50 години.

Началото на музейното дело е сложено през 1962 г. Създаден е инициативен комитет от седем души. Негов председател е Йордан Димитров. Основната цел е да се създаде и подреди музеен кът в сградата на читалище „Напредък". Сбирката е официално открита на 21 октомври 1962 г. На следващата година Музеят се нанася в сградата, която обитава и до сега. Вече половин век там се съхранява историческото наследство на града и региона. То е обособено в 4 раздела - археология, етнография, възраждане и нова история.

Голяма част от музейния фонд е натрупан от дарители. Само от началото на тази година в Музея са постъпили експонати от 120 дарители. Първото дарение за годината е от заместник-кмета Йорданка Кушева, а последното е от името на Общината - близо 3000 книги от библиотеката на закритото СУПЦ „Елена Грънчарова".

В структурата на горнооряховския Исторически музей влизат Етнографският музей в Долна Оряховица, Къщата музей „Асен Разцветников" в с. Драганово и Туристическият информационен център в Горна Оряховица.