Данък лихва е справедлив, смята шефът на икономическия институт към БАН
Данък лихва е справедлив, смята шефът на икономическия институт към БАН / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Данъкът върху лихвите по депозити е справедлив и трябва да се въведе. В това е категоричен ръководителят на икономическия институт в БАН проф. Митко Димитров. В интервю за Дарик проф. Димитров подкрепи и въвеждането на 10 % налог върху печалбите от хазартни игри и от фондовата борса.

Според учения т.нар. плосък данък е справедлив и трябва да остане още дълго време у нас, въпреки неочаквания обрат в мнението на финансовия министър Симеон Дянков за връщането на подоходното облагане след години.

„Това е наистина много интересно развитие. Може би пък тогава аз ще бъда единственият, който ще защитава пропорционалния данък. На мен ми се струва, че този данък е полезен", каза проф. Димитров.

По мнението на икономиста плоският данък е добър и справедлив. „Понякога, като кажем плосък данък, създава някаква илюзия. Правилното е да се казва пропорционален данък. Какво по-справедливо от това всички да бъдат облагани пропорционално на доходите? Човекът с по-големи доходи ще плаща повече. Ще се избегнат възможностите правителството да изпада в едни популистки нагласи, обръщайки се към по-бедните и казвайки „Гласувайте за мен, аз ще обложа богатите с повече данъци", коментира той.

Очаквайте по-късно цялото интервю на Марта Младенова с проф. Митко Димитров