ГЕРБ предлага нова формулировка на въпроса за референдума
ГЕРБ предлага нова формулировка на въпроса за референдума / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ предлага нова формулировка на въпроса за референдума
57670
ГЕРБ предлага нова формулировка на въпроса за референдума
  • ГЕРБ предлага нова формулировка на въпроса за референдума

ГЕРБ внася предложение за промяна на въпроса на референдума за съдбата на АЕЦ "Белене". Управляващите предлагат да не се задава въпросът, с който социалистите събраха над 500 хил. подписа „Да се развива ли атомна енергетика в България чрез
изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".

Въпросът, който управляващите смятат, че трябва да бъде зададен и под който от мнозинството слагат подписите си, е „Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала", каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Искра Фидосова.

Днес обаче в началото на заседанието на кабинета „Борисов" си промени мнението и настоя въпросът да бъде преформулиран като от него да отпаден АЕЦ "Белене" и да се замени с "нова ядрена централа", а "атомна" да се замени с "ядрена".

Мнозинството в парламента не закъсня с изпълнението на поръчение на премиера и предложи „правилно формулирания" въпрос. Искра Фидосова беше категорична, че не се подвеждат хората, които са поискали да вземат решение по конкретния проект.

„Ако вникнете във въпроса така формулиран от нас - с нова ядрена електроцентрала, ще разберете, че за друга не се говори, освен за "Белене", коментира Фидосова. Само няколко минути по-рано обаче Фидосова допусна: „Може и да не е АЕЦ "Белене", след 5 години може да се говори за друга ядрена електроцентрала".

Няма такъв термин („атомна" - бел ред.), не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели, не знам какви атоми им плуват в главата

- зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова

Тя обясни, че думата е „ядрена", защото в българското законодателство и закона за безопасното използване на ядрената енергия навсякъде се говори за "ядрена" енергетика, не за "атомна".

„Няма такъв термин („атомна"), не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели, не знам какви атоми им плуват в главата. Може би са ползвали и взаимствали като термин от една фирма, която е скандално известна в последните години и с която се занимават в момента две комисии, а именно „Атомстройекспорт", по отношение на нейното участие в проекта „Белене", коментира Фодосова. Тя определи ползването на "атомна" във въпроса за допитването като безспорна грешка и смята, че колегите й от БСП ще приемат замяната на думите.

ГЕРБ предлага нова формулировка на въпроса за референдума
netinfo

Според Фидосова останалата част от въпроса, зададен по предложения от ГЕРБ начин, дава ясна възможност на българските граждани да дадат своя вот, без да бъдат манипулирани, без да отидат да гласуват в деня на провеждане на референдума за или против определен проект, без да знаят техническите и икономическите параметри за него.