Според ДПС Бюджет 2013 е бюджет на задълбочаваща се бедност
Според ДПС Бюджет 2013 е бюджет на задълбочаваща се бедност / снимка: БГНЕС

Бюджетът за следващата година е бюджет на продължаваща депресия и задълбочаваща се бедност. Позицията е на ръководството на Движението за права и свободи. От движението смятат, че разчетите на правителството се разминават с тенденциите в европейски план и това ще доведе до забавяне на възстановяването на българската икономика.

В този бюджет се фокусира провалът на ГЕРБ, посочиха още от ДПС, като допълниха, че в крайна сметка над 7,5 млрд. лева дефицит ще струва управлението на ГЕРБ.

Според зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов има сериозен риск за изпълнение на приходната част на бюджета и очакванията за ръст на приходите от ДДС с 800 млн. лева са нереалистични. Имамов смята, че заложеното увеличение на пенсиите е еднократен популистки ход от страна на правителството, който не покрива очакванията за повишени приходи в осигурителната система. Несигурен, според него, е и дефицитът от 1,1 млрд. лева, разписан в проектобюджета.

Самият финансови министър Симеон Дянков преди седмица заяви, че бюджетът е разчетен на 1,2%, а заложеният растеж е 1,9%.