Кокинов: Резултатът по делото САПАРД е 1:1
Кокинов: Резултатът по делото САПАРД е 1:1 / Sofia Photo Agency, архив

Резултатът по делото САПАРД е 1:1. Имаме една осъдителна и една оправдателна присъда, каза пред bTV градският прокурор на София Николай Кокинов.

Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по делото за изпирането на 7,5 милиона евро. Решението дойде, след като на първа инстанция за невинен бе признат единствено Людмил Стойков.

По случая ще работи нов екип от прокурори, съобщи Кокинов. Той уточни, че трябва обаче да се изчака решението на Върховния съд и припомни, че съдебният акт още не е влязъл в сила.

Прокурорът посочи, че делото е приключило толкова бързо в Германия, защото там обвиняемите са сключили споразумение с обвинението. Двата случая не са съвсем огледални, каза Кокинов.

По повод казуса "Белене" прокурорът каза, че има две дела - едното от делата е в специализираното звено на прокуратурата, а другото е в Софийска градска прокуратура. По едното дело чакаме експертиза, по другото - отговор от руската страна, заяви Кокинов.
По едното от делата има назначена и се очаква финансова експертиза, която да прецени стойностите на оборудването, изгодни ли са или не, имало ли е друг вариант и прочие, каза Кокинов. Съгласно отговора в тази експертиза ние ще бъде градена стратегията на обвинението.

По другото дело имало изготвена поръчка за правна помощ до Русия относно вече закупеното оборудване, което вече работи като част от калининградската АЕЦ, относно транспорта, цени, себестойност, обясни Кокинов. Такава помощ от Русия е поискана още преди началото на лятото тази година.

Градският прокурор коментира и законодателството по отношение на правото на самозащита. Случаят с осъдения на затвор Йордан Опиц разбуни общественото мнение. Стотици се обявиха против ефективната присъда на иконописеца.

Според градския прокурор обаче, не е имало нападение в неговото жилище, а Опиц е преследвал крадеца по стълбите. От жертва се е превърнал в агресор, каза Кокинов, уточнявайки, че не е работил по казуса.

Правото е призвано да регулира точно къде трябва да се спре - неизбежната отбрана има за цел само да спре нападението, а не нападателят да бъде убит.