Преизбраният президент на Венецуела Уго Чавес обяви новия кабинет
Преизбраният президент на Венецуела Уго Чавес обяви новия кабинет / снимка: Reuters

Преизбраният преди по-малко от седмица президент на Венецуела Уго Чавес присъства на церемония, на която новият му вицепрезидент и шестима нови членове на правителството му положиха пред него клетва, предадоха АП и БТА.

Бившият външен министър Николас Мадуро Морос замести Елиас Хауа на вицепрезидентския пост. Четиридесет и девет годишният Мадуро е в близки отношения с Раул и Фидел Кастро, датиращи от времето, когато на младини се е образовал в Куба.

Постът на вицепрезидент във Венецуела придобива особена важност сега поради раковото заболяване на президента Чавес и слуховете, че Мадуро ще го наследи на поста, отбелязва АП.

Елиас Хауа е определен за кандидат на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела в изборите за губернатор в щата Миранда - бастион на Енрике Каприлес, който бе победен от Чавес на президентските избори на 7 октомври.

Сред новите министри в правителството е генерал Нестор Реверол, който ще оглави ресора вътрешни работи и правосъдие. Досега Реверол ръководеше ведомството за борба с наркотрафика.

В сравнение с предишния кабинет на Уго Чавес нови са министрите на информацията и комуникациите, на земеделието, на околната среда и министърът по въпросите на индианците. Нов е и шефът на президентската канцелария, който е с ранг министър.