К. Милев: Повече подкрепа за селата
К. Милев: Повече подкрепа за селата / Община Сливен

 

До края на годината ще бъде ремонтирана уличната настилка във всички села на територията на община Сливен. Закърпване ще се извърши и на свързващите ги пътища. За основните и текущи ремонти в населените места извън общинския център са отделени 950 000 лева от капиталовата програма.

„Догодина общинската администрация ще удвои подкрепата и усилията си за селата. Разчитам и на активната работа на кметовете - те трябва да имат предложения за основните дейности, които да включим в програмата за 2013 г.”, каза кметът Кольо Милев на среща със Сдружението на кметовете на села и кметски наместници. Милев посочи, че в 25 населени места и в момента текат належащи ремонти - работи се по отводняването на улици, ремонти на училища, читалища, кметства, детски градини и пенсионерските клубове.

За следващата година общинската администрация планира да отдели за инфраструктурата на селата още 1 450 000 лева. Така за две години общо средствата за уличната настилка за тях ще стигнат 2 400 000 лева.

По думите на заместник-кмета по строителството Иван Манчев, ако до края на годината кметовете са готови с исканията си зимните месеци могат да се използват за извършване на съответните процедури, а през пролетта да стартира строителство. По думите му в рамките на предвидения бюджет догодина трябва да се ремонтират пътища, водостоци и мостови съоръжения.

Заместник-кметът по финансите Румен Андонов обясни, че след приемането на държавния бюджет през ноември се задават параметрите на общинските бюджети и призова кметовете на селата да са готови с предложения до края на годината. Пак до декември 2012 г. общинските служителите ще получат и средства за представително облекла, съобщи още той.

Снегопочистването ще се отдели от поддържането на пътната настилка за разлика от предишни години. Това ще позволи пътищата между селата целогодишно да се поддържат в добро състояние”, посочи още кметът Милев.

Заместникът му Корнелий Желязков припомни, че политиката на общината е да заделя по 30% от продажбите на общинско имущество в съответното кметство за нуждите на самото кметство.

Нерегламентираните сметища, разкопаването на улиците от различни институции и фирми, поставянето на автобусни спирки, изграждането на спортни площадки и възможностите и сроковете за тяхното решаване са останалите въпроси, повдигнати по време на дискусията с кметовете.