Немска организация осиновява кучетата от Малинова долина
Немска организация осиновява кучетата от Малинова долина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Немска организация осиновява кучетата от Малинова долина
57525
Немска организация осиновява кучетата от Малинова долина
  • Немска организация осиновява кучетата от Малинова долина

Трупове на седем отровени бездомни кучета и три котки са прибрани от столичния квартал „Толстой". Това съобщи директорът на „Екоравновесие" д-р Манол Нейков, който присъства на проверка на изграждащия се нов приют в Горни Богров.

Труповете са прибрани в сряда и четвъртък. Живеещите в района на блок 26 са казали, че са видели мъж, който вероятно е поставил отровата преди да отиде на работа. Според Нейков кучетата не са били агресивни. Очакват се резултатите от аутопсията, за да се разбере как са убити. Случаят се разследва от полицията, но това е престъпление по Наказателния кодекс, обясниха от Столичната община.

19 от 23-те прибрани бездомни кучета от квартал „Малинова долина" ще бъдат осиновени от известна немска неправителствена организация, каза още Нейков. Това са животните от глутницата, които нападнаха и убиха проф. Ботьо Таков. Четирите агресивни кучета са били евтаназирани, а останалите са обявени за неагресивни с искане до Агенцията по безопасност на храните.

Процедурата по осиновяване вече върви. Кучетата ще се осиновяват на етапи, като за първите пет има заявен интерес още от април, обясни Нейков. Прибрани са и част от кучетата, които нападнаха и убиха човек в столичния парк „Гео Милев": „Тежкият инцидент е станал късно вечерта и там нямаше как да се знае кои са точно кучетата. Просто от парка бяха взети няколко по-агресивни кучета тогава, за да не гонят хората. Но постепенно тези кучета бяха също осиновени". Те са били осиновени и от немската организация, и от български неправителствени организации.

До края на месеца ще е готов новият приют в Горни Богров за първите хиляда бездомни кучета, каза кметът Йорданка Фандъкова: „Правим процедурата и за следващия етап за още хиляда кучета. Предстои отваряне на ценовите оферти, така че следващия месец ще започне и работата".

Разширението на приюта ще бъде за още хиляда кучета и така приютът в Сеславци ще остане само като кастрационен център, каза още Фандъкова. За първия етап на приюта общината е отделила 1.38 млн.лв., част от общо 2,5-те млн. лв., заделени за целия приют. На въпроса по какви критерии ще се прецени кои да са първите хиляда прибрани кучета от общо над девет хиляди в София, кметът отново отговори така: „За мен е изключително важно да се прибират глутниците особено от крайните квартали, от парковете, детски градини".

Дневно „Екоравновесие" прибира и кастрира между 15 и 25 кучета, изчисли още кметът. Приоритетно в новия приют ще се настаняват глутници и агресивни животни, каза и заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска: „Не говорим за социализирани животни. В много от районите на София има такива глутници, особено в крайградските райони, в централна градска част, където има ромски квартали, детски градини".

Следващата седмица в СОС ще бъде внесен доклад за предоставяне на приюта в „Лозенец" на българо-германската организация „Помощ за животните". Неговият капацитет е 220 кучета, каза Фандъкова и допълни, че отдаването ще е за срок от 10 години, в които организацията да инвестира в поддръжката и дейностите на приюта.

Почти готов е и общинският регистър за домашните кучета в София, в който стопаните ще вписват онлайн любимците си. 3900 са регистрираните домашни кучета от началото на годината, като приходите от такса куче в общината са 78 000 лева, допълни Мария Бояджийска.

Догодина ще се прави ново преброяване на бездомните кучета в столицата, тогава ще се строят и нови приюти на общинските терени в ж. к. „Надежда" и „Кремиковци". За дейността вече има проявен интерес от неправителствените организации, сред които има големи фирми от САЩ и Великобритания, обясни още Бояджийска. Общината е поискала от Агенцията по безопасност на храните да предостави и своите кастрационни клиники. В тях ще стажуват студенти от Лесотехническия университет, за да се спестят пари, каза още тя.