Европейският съюз - нобелов лауреат за мир
Европейският съюз - нобелов лауреат за мир / снимка: Reuters

Нобеловата награда за мир за тази година се присъжда на Европейския съюз за заслугите му в обединяването на континента, обяви норвежкият Нобелов комитет. ЕС спечели приза в конкуренцията на 231 кандидати, сред които руски дисиденти и религиозни лидери, работещи за помирението между мюсюлмани и християни.

Наградата от 1,2 милиона долара ще бъде връчена на 10 декември в Осло.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че тазгодишната Нобелова награда за мир е признание за ролята на съюза на "най-големия миротворец в историята", предаде Ройтерс. "Всички ние много се гордеем, че усилията на ЕС за запазване на мира в Европа, са възнаградени", отбеляза Ромпой пред журналисти в Хелзинки, където е на посещение. Европа преживя две граждански войни през 20-ти век, а благодарение на Европейския съюз беше установен мир, така че ЕС е най-големият миротворец в историята, заяви той.

Гордея се, че съм европеец - това написа еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева в Туитър по повод присъждането на Нобеловата награда за мир на ЕС. По нейните думи това отличие бележи десетилетия работа за обединение и мир, демокрация и човешки права.

Председателят на ЕК Жозе Барозу определи наградата като огромна чест за ЕС и неговите граждани. Когато се събудих днес, не очаквах, че денят ще бъде толкова хубав - с тези думи Барозу започна изявлението си, посветено на присъдената на ЕС Нобелова награда за мир. ЕС успя да обедини почти целия европейски континент и се превърна във вдъхновение за хората по света. ЕС разпространява своите ценности и извън собствените си граници, с което прави света по-добро място за всички, добави той.

Европейският съюз изигра жизненоважна роля в лекуването на раните от историята и в разпространението на мира, помирението и сътрудничеството в Европа. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по повод присъдената Нобелова награда за мир на ЕС. Расмусен добавя, че ЕС е допринесъл за повече мир, демокрация и човешки свободи в Европа и по света.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че е радостна от новината, че ЕС е получил Нобеловата награда за мир в знак на признание за работата му за помирение, демокрация, защита на човешките права и разширяване на района на мира и стабилността на континента.

Заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг определя отличието като признание за уникалната роля на ЕС в осигуряването на мир и стабилност на 27-те държави от Общността и тяхното 500-милионно население.

Също в Туитър председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заявява, че е силно развълнуван и горд. ЕС е помирение и следва да послужи за вдъхновение, пише той. По неговите думи европейският проект е уникален със замяната на войната с мир, а омразата - със солидарност.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че всеки европеец може да се гордее с днешния ден. Според него Нобеловата награда очевидно е присъдена заради приноса на ЕС през последните 60 години за мира и помирението, демокрацията и човешките права.

Удостояването на Европейския съюз с Нобеловата награда за мир за 2012 година е послание към Европа, че трябва да направим всичко по силите си, за да запазим постигнатото и да продължим да вървим напред, заяви председателят на норвежкия Нобелов комитет Турбьорн Ягланд, цитиран от ДПА. Запитан как ще се посрещне наградата в затънали в дългове страни от еврозоната като Гърция, Ирландия и Испания, Ягланд каза: "Забелязах, че голяма, голяма част от хората в тези страни подкрепят оставането в ЕС". Това, на практика, показва колко важен е този съюз за европейците в исторически план, отбелязва той, допълвайки, че ЕС е "голям проект за мир". Ягланд, който е и генерален секретар на Съвета на Европа, каза, че ЕС ще реши кой да дойде в Осло през декември да получи наградата от 8 милиона шведски крони (1,2 млн. долара) и да произнесе слово.

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг поздрави Европейския съюз, но изключи възможността скандинавската държава да се присъедини към него, предаде Франс прес. "Възможно е да поздравим ЕС за тази награда за мир, да признаем ролята му на миротворец, и в същото време да разграничим това от въпроса за отношенията на Норвегия с ЕС", заяви Столтенберг. Норвежкият премиер подчерта, че евентуалното присъединяване на страната му към Европейския съюз не е актуална тема.

Гражданите на Норвегия, която е една от най-богатите държави в света, се обявиха на два пъти - на референдуми през 1972 и 1994 г. - против членството на скандинавската държава в ЕС. Според последните проучвания на общественото мнение трима от четирима норвежци са против присъединяването на страната към Европейския съюз - категорично мнозинство, в резултат на което въпросът изобщо отпадна от политическия дебат. Иначе както управляващата лява коалиция, така и дясната опозиция са разделени по въпроса.

Лидерът на британската партия "Независимост" Найджъл Фарадж коментира, че с това си решение норвежците действително са демонстрирали чувство за хумор. "ЕС получи утешителната награда за мир, но със сигурност не е създал просперитет. ЕС създаде бедност и безработица за милиони хора", каза той. По думите му Европейският съюз е предизвикал огромна враждебност между страните от Северна и Южна Европа, а след като председателят на Европейския съвет Ван Ромпой е бил видян как агитира за война в Либия, идеята че ЕС получава Нобеловата награда е смешна.

Лидерът на групата на Европейските консерватори и реформатори в ЕП Мартин Каланан заяви, че Нобеловата комисия е щеше да е просто подмазвачество, но днес е съвсем неадекватна", каза той. "Тя е дадена сигурно заради мира и хармонията по улиците на Атина и Мадрид", добави той.

Известната руска правозащитничка Людмила Алексеева каза, че е разочарована, че Нобеловата награда за мир е присъдена на Европейския съюз, предаде ДПА. "Повече би ми харесало, ако политически затворник в Иран получи наградата", каза тя, цитирана от Интерфакс. Според нея Нобеловият комитет е пропуснал възможността да помогне за засилване на съпротивата на руското гражданско общество срещу авторитарната тактика на президента Владимир Путин.

Държавната дума разкритикува присъждането на наградата на ЕС, предаде ИТАР-ТАСС. "Това е поредното обезличаване на световната награда", каза заместник-председателят на Комитета по международните отношения на парламента Вячеслав Никонов. Според него ЕС се занимава на последно място с въпросите на безопасността и мира. "ЕС е бюрократична организация с икономически характер. Има много повече организации, които действително са допринесли за укрепването на мира", добави той.

Нобеловата награда за мир "възлага на Европа още по-голяма отговорност - да запази своето единство, способността си да насърчава икономическия растеж и заетостта и солидарността към своите членове", заяви френският президент Франсоа Оланд, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на Елисейския дворец. "Тази награда ни задължава да продължим своя път към една по-единна, по-справедлива, по-силна и носеща мир Европа", се подчертава в текста.

Присъждането на Нобеловата награда за мир на Европейския съюз е радост за гражданите на 27-те страни членки, заяви говорител на германското правителство, цитиран от ДПА. Щефен Зайберт каза, че канцлерката Ангела Меркел вече е предала лично поздрави на Брюксел след оповестяването на наградата в Норвегия.

Ангела Меркел приветства решението Европейският съюз да бъде удостоен с Нобеловата награда за мир за тази година. "Често казвам, че еврото е повече от валута, и ние не бива да забравяме това точно през тези седмици и месеци, през които работим за укрепване на (общата валута)", подчерта германският канцлер.

Жозеф Дол, председател на най-влиятелната група в ЕП - Европейска народна партия, заяви, че ЕС е най-големият проект за мир, създаван някога, не само в Европа, но и в целия свят, съобщи пресцентъра на ЕП. (БТА)