Плевнелиев: Борис Велчев ще бъде достоен член на Конституционния съд
Плевнелиев: Борис Велчев ще бъде достоен член на Конституционния съд / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плевнелиев: Борис Велчев ще бъде достоен член на Конституционния съд
57447
Плевнелиев: Борис Велчев ще бъде достоен член на Конституционния съд
  • Плевнелиев: Борис Велчев ще бъде достоен член на Конституционния съд

Главният прокурор на страната Борис Велчев ще бъде излъчен за конституционен съдия от квотата на президента. Това съобщи държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев е избрал Борис Велчев между други две кандидатури. „Борис Велчев е човек, който е доказал своята компетентност, комуникативност, който направи много за системата за правораздаване, Ако сравняваме какво е било преди него и това, което той постига, България е на прав път, тя прави своите реформи, включително и в сектора на правораздаването. Борис Велчев е част от тях. Но преди всичко за мен той е един изключително компетентен, добронамерен, комуникативен и посветен българин, който ще бъде със сигурност достоен член на Конституционния съд”, мотивира решението си държавният глава.

Тази сутрин главният прокурор Борис Велчев отрече да има каквато и да е номинация и не пожела името му да се спряга като фаворит на президента за нов конституционен съдия. „Доколкото и вие, и ние знаем, до момента президентът не е номинирал никого, за член на Конституционния съд. Най-малкото неетично ми се струва да коментираме неговото решение преди той да го оповестил. Нека му дадем правото той да го направи”, заяви Велчев.

Президентът коментира и решението на правителството да бъде наложен данък върху лихвите по банковите депозити. Според него целта на управляващите е да се стимулира потреблението у нас.

„Двигателите на икономиката са три - единият е потребление, другият е износ и третият е инвестиции. Поради това, че в света няма лесни пари инвестициите са не на тези нива, които бихме искали да имаме. Същевременно и темата с износа в момента покрай забавянето Китай, Бразилия и световната икономика, също е в друга ситуация спрямо 2009 и 2010 г. Затова се фокусира правителството върху потреблението. Но как да раздвижи потреблението, когато хората си държат парите в банките и получават едни лихви. Може би това се крие като икономическа обосновка зад решението, знаейки, че потреблението е важен двигател на растежа., съответно да се търси чрез този данък да се раздвижи потреблението”, обясни той.

Плевнелиев каза още, че очаква да чуе ясни аргументи относно този налог по време на обсъждането му  в парламента.

Междувременно експерти излязоха с позиция, че номинацията на Борис Велчев за конституционен съдия е по-скоро заради неговите качества и професионализъм, а не заради нещо друго, коментира пред БТА Велислава Делчева - председател на Управителния съвет на Програмата за развитие на съдебната система. Твърде малко остава до края на мандата на главния прокурор и затова не може да се каже, че предсрочно прекратяване на мандата е особен фактор, посочи Делчева.

Борис Велчев е юридически съветник на президента в периода 2002-2005 г. и председател на Правния съвет към държавния глава, а от февруари 2006 г. е главен прокурор на Република България и член по право на Висшия съдебен съвет. Под ръководството му Върховната касационна прокуратура стана значително по-прозрачна и открита за публичен контрол. Велчев е автор на редица публикации, включително посветени на проблемите на конституционното право. Той е и сред първите юристи в България, които се обявяват категорично за отпадането на имунитета на магистрати народни представители.