Данък по “дянковски”
Данък по “дянковски” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Новият данък върху лихвите по депозити вероятно ще просъществува една седмица, колкото и идеята за различни минимални заплати по регионите. Стана практика финансовият министър да обявява по една гръмка идея, предизвикваща бурни емоции всяка седмица, с което да отклонява вниманието от истински сериозните въпроси.

Но истински обезпокояващото е друго. В условията на пълна конспирация се въвежда нов данък, който беше отричан до последно, без да са обсъдени последиците. Оказва се, че на фона на шумно прокламираните от правителството финансова стабилност, възстановяваща се икономика и растеж, изведнъж започва голямо чудене - откъде да се намерят пари. Всичко това, в 12 без 5, за да се спестят лошите новини, а гражданите да бъдат поставени пред свършен факт.

Кого обаче ще обложим с 10% -ния данък върху лихвите? Не богатите, чиито депозити са в милиони. Те са финансово грамотни и бързо ще вземат изгодни за тях решения. Над 70 % от депозитите всъщност са под 1000 лева. Това са "белите пари за черните дни" на хората. Този акт на управляващите няма как да не доведе до психоза и масово изтегляне на спестяванията от банките. Със сигурност данъкът, който вероятно ще се удържа и внася от банките, ще увеличи техните разходи, а това, ще трябва да се поеме от крайния клиент. Абсурден е аргументът, че бедните плащат данък върху минималната работна заплата, а богатите не плащат данък върху доходите си от лихви. Тези лихви са всъщност от обложен вече доход. А ако не е обложен доходът, финансовият министър да каже защо.

Също така, доходите от лихви по депозити, по смисъла на европейското законодателство, са един от видовете "доходи от спестявания", като в тази категория са и доходите от облигации и други финансови инструменти. Засега само можем да гадаем какво ще се случва с тях - ще се облагат веднага или по-късно. Защото, за да осигурим равно третиране, всички тези доходи трябва да са облагаеми, за да не изтеглиш депозита си, върху който ще има данък, и да го вложиш в облигации, например, върху които няма да има налог.

Най-важното условие да се отлепим от дъното, е предвидимостта. Не може да има инвестиции в една държава, в която всичко е предпоследно. В която ти съобщават за нови данъци, когато са вече приети от правителството, което ги е отричало ден преди това. Но всичко това си е типично "по дянковски" и се надяваме да просъществува една седмица.


*Людмила Елкова е секретар на "Движение България на гражданите"