Майките готови на протест заради замразеното обезщетение
Майките готови на протест заради замразеното обезщетение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Майките готови на протест заради замразеното обезщетение
57409
Майките готови на протест заради замразеното обезщетение
  • Майките готови на протест заради замразеното обезщетение

През втората година на отглеждането на детето си майките в България трябва да се оцеляват с един лев по-малко от заложената за догодина линия на бедност, която е 241 лева. Това заяви в ефира на Дарик председателят на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" Сийка Ангелова. От организацията заявяват протеста си срещу намерението на властта да замрази размера на минималното майчинство на 240 лева за пета поредна година. Ангелова не изключи майките да излязат на протест, въпреки трудната организация на подобна проява заради грижите за децата им. Тя нарече мит тезата, че България е с толкова нисък размер на обезщетенията за отглеждане на дете, защото сме имали най-дългото като период майчинство в Европа.

Сийка Ангелова нарече прецедент откакто има майчинство за втората година за отглеждане на детето, размерът му да е под определената линия на бедността за страната.

„240 лева са вече 4 години замразени. Абстрахирайки се от факта минимална работна заплата, за тези години тези 240 леви при всички положения са се обезценили", заяви тя.

Сийка Ангелова категорично отрече България да е единствената страна в Европа с най-дълъг период на майчинството, както често се твърди в дискусии по темата. Тя цитира данни посочени за различните държави на сайта на Европейската комисия. „Извадила съм си данните за Италия, където има три месеца след раждането, но и по 11 месеца съответно на майката и на бащата платен отпуск до 8-годишна възраст. Така там детето може да се гледа спокойно от родители до 2 годинки и един месец", посочи Ангелова.

Сред дадените примери беше Литва, където се получавал 80 процента от осигурителния доход на майката до 2-годишна възраст на детето. Пак според цитираните данни в Унгария обезщетението е за гледане на дете до 2 години, както и има обезщетение, което е до тръгването на детето на училище, ако един от родителите го гледа вкъщи. Майките в Румъния също получават 80 процента от заплатата си в продължение на две години, допълни Сийка Ангелова.

Запитана защо гласът на майките не може да се чуе така ясно в хода на подготовката и приемането на бюджета, тя призна, че Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" наистина нямат ресурса на работодателските организации или на синдикатите. „Ние работим доброволно, но пък нашата мотивация е много силна и оттам е и силата ни", каза Сийка Ангелова.

Имаме готовност най-малкото да се включим в подобен протест на синдикатите, уточни тя. Настроенията във форумите и социалните мрежи били в подкрепа на един протест, като от сдружението не изключиха възможността такива протести да се организират и в страната.

По разчетите на синдикатите ще са нужни 25 млн. лева допълнително, ако майчинството се вдигне на 290 лева, а ако стане 310 лева – 35 млн. лева. Миналата година, когато се обсъждаше майчинството да стане 270 лв. от 240 лева, бяха нужни около 15 млн.лева, припомни Ангелова.

„Имайки предвид, че тази година майките ще бъдат още по-малко, заради спада в раждаемостта, се предполага че нужните пари ще са по-малко – по-принцип това е смешно малка сума на фона на държавния бюджет", допълни председателката на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки".