Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка с Нобеловата награда за химия
Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка с Нобеловата награда за химия / снимки: Reuters

Американците Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка спечелиха тазгодишната Нобелова награда за химия за своите трудове, разглеждащи начините, по които тялото работи на молекулярно ниво.

"Нашето тяло е фино изградена система от взаимодействия между милиарди клетки. Всяка от тях има малки рецептори, които й позволяват да чувства заобикалящата я среда и по този начин да се адаптира към нови ситуации", обяви шведската Кралска академия, с което аргументира тазгодишното си решение.

Това отличие е за химия, но големият печеливш ще бъде медицината, изтъкна Комитетът.

Двамата бяха наградени за своето описание на ключови компоненти от клетките, наречени G-белтъчни куплирани (сдвоени) рецептори, посочва БГНЕС.

Въпросните рецептори покриват повърхността на клетките в тялото, което ги прави чувствителни към молекулите, отговарящи на светлина, аромат, мирис и химикали като адреналина. Те също помагат на клетките да общуват една с друга.

"Близо половината от всички лекарства постигат ефекта си посредством G-белтъчните куплирани рецептори", обявиха от журито.

Откритията в областта дадоха голям тласък на медицинските изследвания, допълниха от Комитета.

Неговият член Свен Лидин обясни: "Знанието как изглеждат и как функционират ще ни даде инструментите..., (водещи до) по-добри лекарства с по-малко странични ефекти".

69-годишният Лефковиц е професор по биомедицина и биохимия към университета Дюк в Северна Каролина. 57-годишният Кобилка пък е професор по молекулярна и клетъчна физиология в Станфорд.

Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка с Нобеловата награда за химия
netinfo

По време на видеоразговор с шведски журналисти първият призна, че не чул телефона да звъни, когато му се обадили да му честитят за признанието.

"Спал съм дълбоко, когато телефонът е звънял. Не съм го чул. Трябва да кажа, че нося тапи за уши, когато спя. Моята съпруга ме ръгна с лакът и каза: "Телефонът е за теб". И тогава се случи - пълен шок и изненада", коментира ученият.

"Все още не сме казали на никого. Планирам да отида в офиса. Мислех да се подстрижа. Ако ме видите, ще разберете, че е напълно необходимо. Но се опасявам, че вероятно ще трябва да го отложа", продължи американецът. "Мисля, че ще имам един напълно откачен ден в офиса".

В понеделник японецът Шиния Яманака и британецът Джон Гърдън бяха удостоени с Нобеловата награда за медицина. Ден по-късно престижното отличие за физика бе присъдено на Серж Харош и Дейвид Уайнленд.

Наградата за литература ще бъде обявена в четвъртък, а в петък ще бъдат представени носителите на може би най-очаквания приз - този за мир.

Руски дисиденти и духовни водачи, посветили се на каузата на помирението между мюсюлмани и християни, са сред фаворитите за Нобеловата награда за мир за 2012 година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази година няма изявени претенденти. Споменават се огромен брой имена, което може да увеличи шансовете за изненадващ лауреат, добавя Ройтерс.

"Почти сигурен съм, че комитетът би искал да отдаде почит на внушителните събития в Близкия изток", каза директорът на Хюман райтс уоч - Европа, Ян Егеланд. "Но тъй като Арабската пролет преминава в есен, това ще е много трудно. Възможно е погледите да се насочат към онези, които работят за диалог между религиите", добави Егеланд, бивш заместник-генерален секретар на ООН.

Сред споменаваните номинациии са Маги Гобран, коптска християнка, работеща в благотворителна организация за деца в Кайро, пакистанският филантроп и доброволец Абдул Садат Едхи, нигерийските религиозни лидери Джон Онайекан и Мохамед Абубакар.

Комитетът може да удостои с наградата и борците за човешки права в Русия. Такъв избор вероятно ще предизвика дипломатическо напрежение, като се има предвид, че председателят на Нобеловия комитет е Турбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа и бивш министър-председател на Норвегия.

Сред възможните руски номинации са Светлана Ганушкина и ръководената от нея правозащитна група Мемориал, както и радио Ехото на Москва и неговият главен редактор Алексей Венедиктов, добавя Ройтерс.

Нобеловият комитет получи тази година 231 номинации, от които 43 са на организации.

Лауреатът на Нобеловата награда за мир получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара) - 2 милиона по-малко от миналата година, тъй като икономическата криза не е подминала наследството на Алфред Нобел, посочва Ройтерс.

Лауреатите ще получат отличията си на церемонии в Стокхолм и Осло на 10 декември.