МВФ: Доверието в световната финансова система е много крехко
МВФ: Доверието в световната финансова система е много крехко / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дълговата криза в еврозоната е ключова заплаха, а рисковете за световната финансова стабилност са се увеличили през последните шест месеца, като доверието е станало "много крехко", предупреди Международният валутен фонд (МВФ) в полугодишния си преглед на стабилността на световната финансова система, информира Ройтерс.

Бавният напредък на еврозоната означава, че на европейските банки вероятно ще им се наложи да разпродадат активи на стойност 2,8 трилиона долара за период от две години, за да намалят рисковите си вложения. Това е с 200 милиарда повече спрямо прогнозата преди шест месеца.

Сумата може да достигне 4,5 трилиона долара, ако кризата се засили, отбелязва ДПА.

МВФ призова европейските политици да задълбочат финансовите и фискалните си връзки в еврозоната и спешно да възстановят намалялото доверие в световната финансова система, допълва Ройтерс.

Въпреки много важните стъпки, които вече са предприети, програмата за действие остава критично непълна, предупреждава МВФ в публикувания днес Доклад за световната финансова стабилност, като допълва, че еврозоната е изложена на опасност от отлив на капитали, на страхове от разпадане и икономически спад.

Капиталът се прехвърля от затруднени страни от еврозоната като Испания и Италия към по-стабилни икономически държави или извън валутния съюз, уточнява организацията, цитирана от ДПА.

В доклада, цитиран от Франс прес, се посочва също, че програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации е изложена на големи политически рискове заради условията, които ще бъдат наложени на страните бенефициенти.

МВФ отбелязва, че САЩ и Япония продължават да са изправени пред значителни фискални предизвикателства и предупреждава Токио за дългова криза подобна на кризата в еврозоната, допълва ДПА.

Засега нововъзникващите пазарни икономики успяват да се промъкнат през световните икономически трусове, но трябва да внимават за евентуални допълнителни сътресения, предизвикани от кризата в еврозоната, макар азиатските и латиноамериканските икономики да изглеждат по-устойчиви, според МВФ.

Докладът допълва мрачния фон, на който ще се състои срещата на МВФ в Токио тази седмица. Вчера организацията съобщи, че световното икономическо забавяне се задълбочава и намали прогнозите си за световния растеж за втори път от април, като предупреди ръководителите на САЩ и Европа, че неуспехът им да решат икономическите си проблеми ще удължи спада.(БТА)