Музеят в Ловеч показва филми за войните
Музеят в Ловеч показва филми за войните / archiv.DarikNews

Кинопрожекции на филми за войните организира всеки ден от днес до края на октомври, Регионалният исторически музей в Ловеч. В „кинозала" ще се превърне музеят „Васил Левски". Прожекциите са от 14:00 часа. На 12 октомври в 10:00 часа, филм ще може да се види и във Военния клуб в Ловеч, заглавието е „Преди и след Одрин".

Проявите са заложени в месечния културен афиш на община Ловеч за октомври и са посветени на Балканските войни от 1912-1913 година. По този повод още ще бъде изнесена лекция във Военния клуб „100 години от началото на Балканските войни" - на 12 октомври.
Честванията на 100 - годишнината от Балканските войни започнаха с откриването на паметна плоча на загиналите във войните в село Дойренци. На 8 октомври пък в Ловеч беше открита фотоизложбата на Регионалния исторически музей „34-и Троянски пехотен полк по друмищата на войните (1912-1945)".

Информационните дни, специално посветени на Балканските войни, от 10 до 12 октомври включват беседи и прожекция на филм, осигурен от Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев", както и представяне на книги. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметниците на загиналите във войните в селата Казачево, Чардарци, Малиново, Дойренци, Слатина и Славяни.