Да се върне старият режим за пушене в заведенията, настояват от бранша
Да се върне старият режим за пушене в заведенията, настояват от бранша / снимка: MorgueFile.com
Да се върне старият режим за пушене в заведенията, настояват от бранша
57309
Да се върне старият режим за пушене в заведенията, настояват от бранша
  • Да се върне старият режим за пушене в заведенията, настояват от бранша

Да се върне предишният режим на тютюнопушене в заведенията. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и от новосформираното Движение „Свободен избор". Според собствениците и съдържатели на заведения само за четири месеца след въвеждане на пълната забрана за тютюнопушене е паднала посещаемостта почти наполовина. От бранша са внесли в парламента отворено писмо с молба до народните представители и премиера Бойко Борисов да бъдат преразгледани промените в Закона за здравето.

От цялата кампания за забраната за тютюнопушене ще пострадат най-много малкият и средният бизнес, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

„Барове, дискотеки – там положението е много трагично. Ще застанем винаги на тяхна страна. Ако успеем да не политизираме този проблем, ако успеем да убедим всички парламентарни групи да ни подкрепят. Защо една Германия, която носи на гърба си целия ЕС в лицето на Меркел, също не смяха да вземат радикални решения. Те искат да запазят част от бизнеса", каза Рагин.

Според певицата и собственик на нощен клуб Хилда Казасян промените в Закона за здравето са цинични. „Преди година и половина, бидейки съвестни граждани, бяхме принудени да платим десетки хиляди лева, за да обслужим изискванията на предишния закон – вентилации, преградни стени. Всички тези пари в момента с новия закон ние трябва да хвърлим в боклука, което ми стои доста цинично насред тази криза, в която ни се налага не да съществуваме, а да оцеляваме", коментира тя.

По данни на браншовите организации 85% от хората, които посещават нощни клубове и кафенета, са пушачи и забраната за тютюнопушене ще доведе до свиване на разходите в ресторантьорския бранш и масови съкращения на персонал.