Дянков: Идеята за различна минимална заплата по райони е разумна
Дянков: Идеята за различна минимална заплата по райони е разумна / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дянков: Идеята за различна минимална заплата по райони е икономически разумна
57248
Дянков: Идеята за различна минимална заплата по райони е икономически разумна
  • Дянков: Идеята за различна минимална заплата по райони е икономически разумна

Министърът на финансите Симеон Дянков смята, че предложението да се определят различни минимални работни заплати в различните градове в страната е икономически разумно. Вицепремиерът обясни, че инициативата не е негова и не е излязла от финансовото министерство.

„В първоначалните ни разговори от представители на тристранния съвет излезе тази идея и във вторник очаквам да бъде развита", каза Дянков. Според него тя е разумна, защото дава възможност за гъвкавост от гледна точка на това каква е икономическата ситуация в отделните райони. Той посочи, че има доста европейски държави, които имат такава практика, но част от тях са с федеративно устройство като например Германия. „Остава юристите на тристранния съвет първо да проверят дали е възможно да стане, икономически смятам, че е разумно предложение", каза вицепремиерът.

Дянков напомни, че бюджетът за следващата година вече е представен и се планира приходите в него да са с 1,8 млрд. лв. повече. По повод средствата, които влизат в държавата като приходи и работата на държавните институции, Дянков обясни, че най-доволен е от работата на Агенция „Митници".

Той допълни, че всяка година планът на митниците е по-висок с 600-800 млн. лв., тази година дори с милиард, а за следващата пак е повишен. Финансовият министър посочи, че ведомството дори е преизпълнило плана за тази година. „Дето се казва господин Танов и неговият екип работят 24 часа в деня, за да могат да постигнат всички тези резултати и съм най-доволен от работата на митниците от всички други държавни институции", каза Дянков.

Дянков Идеята за различна минимална заплата по райони е разумна
netinfo

Финансовият министър връчи ключовете на 30 нови, високопроходими автомобила на служители от отделите „Митническо разузнаване и разследване" от страната.