Безработицата е намаляла леко през септември
Безработицата е намаляла леко през септември / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Безработицата за септември е 10,6 процента, като спрямо предходния месец се отчита понижение в рамките на 0,1 на сто. Това съобщи пред bTV министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той допълни, че в макрорамката на бюджета за тази година е заложена прогнозна безработица от 11,3 процента, като по думите му това ще бъде изпълнено. Управляващите залагат по-ниско ниво на безработицата догодина – 10,9 процента.

Министърът напомни, че бизнесът трябва да с възползва от средствата по европейските оперативни програми, за да обучава своите кадри, за стажантски програми. Младенов обясни, че разликата между отчитаната безработица от Агенцията по заетостта и националната статистика е в рамките на процент, като тя се дължи на методиката, тъй като по думите на Младенов в бюрата по труда се отчитат реалните безработни, а статистиката дава данни на базата на анкетни карти.

По отношение на увеличението на пенсиите от април следващата година Младенов изтъкна, че за тази мярка ще бъдат необходими над 582 млн. лв. С предприетия ход няма да се увеличи дефицитът в НОИ, увери социалният министър.

Средствата за индексиране на пенсиите идват основно от повече приходи, от повишаването на осигурителните прагове за следващата година, увеличаване на максималния осигурителен доход, което увеличава и максималния възможен размер на пенсиите от 700 на 770 лева.

Вчера Младенов показа разчети, според които пенсиите ще бъдат увеличени в зависимост от периода, през който са отпуснати и натрупаната инфлация. Така, отпуснатите до края на 2009 пенсии ще бъдат увеличени с 9,8 на сто, тези от 2010-а – с 8,8 процента, от 2011-а с 5,7 на сто, а тези от настоящата година ще получат 2,2 на сто увеличение, колкото е прогнозираната инфлация.

Така 85 процента от 2 290 000 пенсии ще бъдат увеличени с 9,8 на сто. Министърът напомни, че наследствените пенсии и вдовишките добавки също ще се повишат, тъй като пенсиите на починалите хора ще се актуализират.