От април вдигат пенсиите с 9,8%
От април вдигат пенсиите с 9,8% / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Увеличението на пенсиите от 1 април ще бъде диференцирано според годината, в която е отпусната пенсията, съобщи социалният министър Тотю Младенов, който представи предварителните параметри на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013-та година. С най-високия процент от 9,8 на сто ще бъдат вдигнати пенсиите, отпуснати до 31 декември 2009 година, а за пенсиониралите се през 2012-та увеличението ще бъде с 2.2 на сто. Минималната пенсия се вдига с 5 лева, а максималната става 770 лева. Обезщетението за отглеждане на малко дете запазва размера си от 240 лева, а схемата за изплащане на болничните продължава да действа и догодина.

От 1 април догодина ще се увеличат пенсиите за възраст и стаж, инвалидните и наследствените пенсии, както и вдовишките добавки, но всяка пенсия ще се вдига с различен процент според периода, в който е била отпусната. Пенсиите, отпуснати до края на 2009 година, ще се увеличат с 9,8 на сто, като това са 85 на сто от всички пенсии. Ако човекът се е пенсионирал през 2010-та година, увеличението ще бъде 8,8 процента, а за пенсиониралите се през 2011-та година пенсията ще се индексира с 5,7 процента. С най-малък процент - 2,2 на сто, ще се увеличат пенсиите, отпуснати през 2012 година. Управителят на НОИ Бисер Петков определи този начин на индексиране като справедлив и обясни логиката на различните проценти за ръст на пенсиите.

При едни и същи параметри на индивидуален коефициент и осигурителен стаж пенсията, отпусната от 1-ви юли 2009-та година, е с 50 лева по-ниска от пенсията, отпусната от юли 2012-та година. За да няма разрив между стари и нови пенсии, това решение е справедливо. Определените проценти са смятани на базата на натрупаната инфлация за съответния период. Ако говорим за увеличаването на пенсиите, отпуснати до края на 2009-та година с 9.8 процента, този индекс компенсира инфлацията, натрупана от средата на 2009-та година до края на 2012-та година, като за настоящата година се използва прогнозна инфлация от 2.2 процента, обясни Бисер Петков.

Социалната пенсия за старост също се вдига, като новата й стойност ще бъде 110 лева. Според разчетите на НОИ за индексирането на пенсиите ще са нужни около 582 млн. лв. допълнителни приходи. Те ще бъдат осигурени основно от увеличаване размера на осигуровките на военни и полицаи, които се вдигат с 20 на сто и ще бъдат за сметка на държавния бюджет.

През 2013 година майките ще продължат да получават по 240 лева месечно след първата година от майчинството, а схемата за изплащане на болничните, при която първите три дни се поемат от работодателя, ще бъде предложена като постоянна с промяна в Кодекса за социално осигуряване.

От догодина ще бъде увеличен и максималният осигурителен доход, от 2000 на 2200 лева. В бюджета на Държавното обществено осигуряване е заложено увеличение на броя осигурени лица, като се очаква те да са с 10 000 повече спрямо тази година. Прогнозираното средногодишно равнище на безработица е 10,9 процента.