Найденов ще моли търговски вериги да задържат още цените на основни храни
Найденов ще моли търговски вериги да задържат още цените на основни храни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов ще моли търговски вериги да задържат още цените на основни храни
57007
Найденов ще моли търговски вериги да задържат още цените на основни храни
Мирослав Найденов за промоции и цени на основни храни
  • Найденов ще моли търговски вериги да задържат още цените на основни храни
  • Мирослав Найденов за промоции и цени на основни храни

За продължаване на промоциите с цените на основни хранителни продукти ще помоли земеделският министър Мирослав Найденов. Пред Дарик той заяви, че скоро предстои среща с големите търговски вериги, които се включиха в инициативата му за своеобразно задържане на цените на основните храни за три месеца. Според земеделския министър „добрата практика" може да бъде продължена и в следващите тежки месеци.

Задържането на едно равнище на цените на определени хранителни продукти от първа необходимост е социална мярка, смята Мирослав Найденов. По думите му ефектът от инициативата, която е към края си, е положителен.

Според министъра след провеждане на разговорите между него и представителите на търговските вериги, практиката може да продължи, ако не в същата форма, то в някаква различна „форма на промоции".

Найденов припомни, че става дума за основни хранителни продукти, които най-бедните хора слагат на трапезата си. По думите му за тях това е възможност в тежката криза. „Мисля си, че търговските вериги ще го отчетат, но сигурно има увеличено търсене и увеличено потребление", коментира Найденов. Зeмеделският министър подчерта, че това би било добре и за производителите, защото търговските вериги поръчват по-големи количества.

Според министъра задържането на цените на основни храни в определени хипермаркети е социална мярка. Найденов не уточни какъв ще бъде срокът на следващата промоция, договорена от правителството. Според него тя ще е през следващите „най-тежки месеци".

Димитър Зоров от асоциацията на млекопреработвателите каза, че ако министър Найденов компенсира разликата в цените, която ще се получи при задържането, от организацията ще го подкрепят.

За срок от три месеца, считано от 3 август, цените на десет основни хранителни продукта замръзнаха за три месеца в някои търговски вериги по инициатива на земеделското министерство. Става въпрос за стоки родно производство. Социалната кошница включва: хляб - бял и Добруджа, краве кисело мляко, краве прясно мляко, краве масло, кашкавал „Витоша", пилешко месо, свинско месо трупно, най-потребяваните яйца - размер М от десет броя, и кренвирши.