Кметове искат повече пари за Северозапада в следващия програмен период
Кметове искат повече пари за Северозапада в следващия програмен период / Община Враца

Ден на диалога между местната и законодателната власт се проведе днес в община Враца. Темата на дискусията бе „Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 г.". Присъстваха кметове, председатели на общински съвети и представители на общини от областта, депутатите Валери Ангелов ГЕРБ, Георги Божинов БСП, Венцислав Лаков "Атака".

Няколко теми засегнаха участващите в срещата - макрорамката на Бюджет 2013, промените във водния сектор, липсата на децентрализация, проблемите в здравеопазването  и задлъжнялостта на общините.

Кметът на Враца инж.Николай Иванов изведе три важни за общините теми - грижата за децата и социално уязвимите групи, съфинансирането на европроектите и необходимата подкрепа за подържане на инфраструктурата.

"Не съм имал големи очакванията към предложената програма за съживяване на Северозапада, но наблюдаваме нещо по-лошо, не ние се оправихме, а останалите райони от Северна България започват да слизат на нашето ниво, обяви кметът на Мездра Иван Аспарухов. Той предложи в следващия програмен период средствата за Северозапада да са поне 20 % повече от тези за останалите региони за планиране.

Председателят на Общински съвет Враца инж.Петя Аврамова апелира към народните представители от Враца да направят една обща среща, на която да формулират проблемите на областта и да ги отстояват заедно. Предложението бе разширено от Иван Аспарухов, който поиска съвместна работна среща между кметове и всички местни депутати.

"За съжаление това днес не е Ден на диалога, а по-скоро на монолога, защото ние сами нищо не можем да направим без управляващите, а тук не виждам никакъв представител на държавната власт, какъвто е областния управител и неговите заместници, обяви депутатът Венцислав Лаков и допълни

"Ние всички сме заложници на финансовия министър и на това, което той казва. В Парламента се сблъскваме в голяма стена, затова не се надявайте на промени, защото изход не виждам. Вариантът е да се направи съвсем нов бюджет, принципите трябва да се променят коренно. Някой градове в Англия например вече въведоха местна валута за справяне с кризата и запазване на средствата. Но тук и въвеждането на "Козлодуйска стотинка", "Врачански лев" и "Мездренско евро" няма да ви помогне".

"Следващият бюджет ще по-добър от настоящия, поне така твърдят хората, работещи по него в комисиите, обясни депутатът от ГЕРБ Валери Ангелов. Той постави и въпроса с парите за майчинство, тъй като те остават единствените неиндексирани пари и дори не достигат минималната работна заплата.

Данни за случващото се в страната през последните години по отношение на децентрализацията изнесе депутатът от БСП Георги Божинов. Ако през 2008 г. 7,5 % от Брутния вътрешен продукт е отивал за общините, през 2012 се отделя само 5,3 %. От консолидирания бюджет вече се отделят само 14 %, при 20 % през 2008. Задълженията на общините от 58 млн.лева през 2008 сега са нараснали до 179 млн.лева. "При това положение и магьосници да сте, не можете да се справите, коментира Божинов. Ако  тенденцията не се промени - все ще си останете неуспешни кметове, каквито и усилия да правите".