Българска слава и Голгота в РИМ
Българска слава и Голгота в РИМ / Дарик Габрово
Добромир Търновски
56827
Добромир Търновски
  • Добромир Търновски

Изложбата "Българска слава и Голгота" е най-новата експозиция в Регионален исторически музей. Тя разказва за участието на българския народ в Балканската и Междусъюзническата война. Изложбата е дело на РИМ, Държавен архив - Габрово, библиотека "Априлов -Палаузов и исторически музей Севлиево.

 "На 17 септември 1912 г. с указ на министерския съвет е обявена обща мобилизация на въоръжените сили на Царство България. По-малко от месец след това - на 5 октомври, войната започва. Тази война коренно променя съдбата на българите за следващото столетие. Преди 100 г. една война, спечелена от българското оръжие и загубена впоследствие, оставя траен отпечатък върху цялата ни по-нататъшна история", разказва Добромир Търновски от музея в Габрово.

За пръв път пред публиката се излагат дневниците на Иван Владимиров Владов, д-р Петър Недевски, Стефан Добрев, оригиналният ръкопис на пиесата "Пред Одрин" на Неделчо Бенев. За пръв път в залите на музея се експонира и пленено турско знаме в боевете при Булаир през 1913 г. Централно място заема и един порцеланов супник, принадлежал на севлиевеца генерал - лейтенант Никола Генев, прочул се като командир от Македоно - Одринското опълчение. В изложбата са показани много снимки и документи на габровци, участвали във войната.