23 нови български филма на „Златна роза 2012”
23 нови български филма на „Златна роза 2012” / sxc.hu, архив

23 български пълнометражни и късометражни игрални филма ще се състезават за тазгодишната награда „Златна роза 2012” на фестивала във Варна. Кино форумът ще се проведе от 5 до 11 октомври във Фестивален и конгресен център – Варна. Лентите са нови, създадени след миналогодишното издание на форума за българско кино.

В конкурсната програма при пълнометражните ще участват 13 филма. Сред тях са заглавия, които вече спечелиха международно признание на фестивалите в Берлин, Кан, София, Москва, Лос Анжелис и Торонто. Това са  „Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова, „Цветът на хамелеона” на Емил Христов, „Аз съм ти” на Петър Попзлатев, „Джулай” на Кирил Станков и копродукцията с българско участие „Испания” на австрийската режисьорка Аня Саломоновиц.

Във Варна ще видим филми, които ще бъдат представени за първи път пред българска публика. Има и заглавия, които вече се срещнаха със зрителите в кината – „Корпус за бързо реагиране” на Станислав Дончев, „Чужденецът” на Ники Илиев, както и премиерното заглавие за септември „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” на Георги Костов.

Още няколко филма ще се борят за статуетката „Златна роза” при пълнометражните филми. Това са  „Инкогнита” на режисьора Михаил Пандурски,  „Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров, „Още една мечта” на Николай Мутафчиев, „ Пъзел” с режисьор Иво Стайков и „Слънчево” на Илия Костов.

9 от пълнометражните ленти на „Златна роза 2012” са произведени с държавно финансиране, подпомогнати от Националния филмов център. Независимите продукции са 4.

Фестивалът ще започне с филма на Словения-България-Сърбия-Македония-Босна и Херцеговина „Шоково състояние”, на режисьора Андрей Кошаш. Композитор на музиката е Стефан Вълдобрев, а филмът е черна комедия за капитализма и променящите се обществени ценности в Източна Европа. Лентата вече получи признание на редица международни фестивали. Във Варна филмът е в извънконкурсната програма. Прожекцията е на 5 октомври от 20 часа в зала 1, непосредствено след официалното откриване на „Златна роза 2012”.

В конкурса за късометражни филми ще видим 10 заглавия. В програмата са две продукции на Българската национална телевизия - „Жълто куче” на Мария Николова и “Виолета, Жоро и аз” на Любомир Попов, продукции от НАТФИЗ, подпомогнати от Националния филмов център, както и някои творби, спечелили  международно внимание: „Парафиненият принц” на Павел Веснаков, с награда от фестивала “В двореца”, Балчик, „Драсканица” на Любомир Печев, представен на Short Film Corner в Кан, „Солено и сладко” на Поли Генчева с награда за най-добър чуждестранен филм на Сънсет ФФ, Лос Анжелис и „Отивам в Италия” на Ивайло Марков, представен на МФФ Монреал.

Журито ще връчи 2 награди „Златна роза” – за най-добър пълнометражен и за най-добър късометражен филм. Сред отличията са още специалната награда на град Варна, призовете за най-добър режисьор, за сценарист, за оператор, наградите за най-добър актьор и актриса, отличието за режисьорски дебют, както и 2 дипломи за индивидуални постижения.

Освен новите филми, които ще се борят за награди, Националният филмов център е подготвил прожекции на български шедьоври от миналото, с които ще напомни за силните традиции в родното кино. Тази година в програмата на „Златна роза 2012” ще видим ретроспективата „Годишнини на именити кинотворци”. С почит към таланта им и за удоволствие на публиката, фестивалът ще представи избрани филми с участието на Анжел Вагенщайн, Емилия Радева, Никола Анастасов и Стефан Данаилов.

Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза” се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, „Артин вижън” и в партньорство с Българската национална телевизия и Българска национална филмотека.

ПРОГРАМА - ЗЛАТНА РОЗА 2012

5 октомври (петък)

19.00 - Откриване
20.00 - ШОКОВО СЪСТОЯНИЕ, реж. Андрей Кошак, 93 мин.

6 октомври (събота)

16.00 - ПИСТОЛЕТ, КУФАР И ТРИ СМЪРДЯЩИ ВАРЕЛА, реж. Георги Костов, 95 мин.
18.00 - ЦВЕТЪТ НА ХАМЕЛЕОНА, реж. Емил Христов, 107 мин.
20.00 - СЛЪНЧЕВО, реж. Илия Костов, 101 мин.

7 октомври (неделя)

16.00 - КОРПУС ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ, реж. Станислав Дончев,  91 мин.
18.00 - ВЯРА, ЛЮБОВ И УИСКИ, реж. Кристина Николова мин.
20.00 - АЗ СЪМ ТИ, реж. Петър Попзлатев, 119 мин.

8 октомври (понеделник)

16.00 - ЧУЖДЕНЕЦЪТ, реж. Ники Илиев, 98 мин.
18.00 - ОЩЕ ЕДНА МЕЧТА, реж. Николай Мутафчиев, 90 мин.
20.00 - ИНКОГНИТА, реж. Михаил Пандурски, 116 мин.

9 октомври (вторник)

16.00 - І късометражна програма, 112 мин.
WELCOME TO СОФИЯ, реж. Петра Георгиeва, 20 мин.
СОЛЕНО И СЛАДКО, реж. Поли Генчева, 12 мин.
ПАРАФИНЕНИЯТ ПРИНЦ, реж. Павел Г. Веснаков, 23 мин.
ЖЪЛТО КУЧЕ, реж. Мария Николова, 27 мин.
СКОК, реж. Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 30 мин.
18.00 - ПЪЗЕЛ, реж. Иво Стайков, 100 мин.
20.00 - ИСПАНИЯ, реж. Аня Саломоновиц, 102 мин.

10 октомври (сряда)
16.00 - ІІ късометражна програма,  105 мин.
БАРИЕРАТА, реж. Радослав Камбуров, 5 мин.
ЙЕРОГЛИФЪТ, реж. Албена Иванова, 5 мин.
ДРАСКАНИЦА, реж. Любомир Печев, 19 мин.
ОТИВАМ В ИТАЛИЯ, реж. Ивайло Марков, 25 мин.
ВИОЛЕТА, ЖОРО И АЗ, реж. Любомир Попов, 51 мин.
18.00 - МИГРАЦИЯТА НА ПАЛАМУДА, реж. Людмил Тодоров, 82 мин.
20.00 - ДЖУЛАЙ, реж. Кирил Станков, 110 мин.

11 октомври (четвъртък)
12.00 - Пресконференция на журито - награди
19.00 - Закриване (прожекция на наградените филми)