Комисар Нели Крус идва на посещение в София
Комисар Нели Крус идва на посещение в София / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус днес е на официално посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов.

Комисар Крус ще се срещне с президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов, както и с министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски. Тя ще участва в на високо равнище „Цифровата програма на Европа 2012: Реалност или все още предизвикателство?”. Програмата й предвижда и среща с т.нар. „дигитални шампиони” - хора от различни държави, включително и България, работещи активно за реализацията на цифровия дневен ред на Европа, както и на демонстрация на услугите за спешни повиквания при катастрофи.

Министри и други представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и бизнеса от повече от 12 държави в Югоизточна Европа, ще участват в конференцията. Целта на форума е да насърчи обмена на опит и добри практики при прилагането на целите на Цифровата програма за Европа 2012 на регионално ниво.

Конференцията е с акцент върху електронното правителство, услугите за спешни повиквания при пътно-транспортни произшествия т.нар., eCalls services и в частност, българският принос за въвеждане на общоевропейската услуга, бързият интернет в училищата и приложения, свързани с е-образование. Една от темите на първия дискусионен панел е: "Е-свят - може ли Европа да се превърне в един свързан континент?". Акцентите ще бъдат поставени на електронното правителство и трансграничните услуги за гражданите на Стария континент.

„Свободен WiFi рай” е обединяващото заглавие на презентациите във втората част на панела, където ще бъде представена визията на български лектори. Тази част от форума е подготвена от Съвета на цифровите шампиони на ЕС. Учене чрез електронно образование” е мотото, под което ще бъдат дискутирани целите на Цифровия дневен ред в областта на подготовката на младите хора и възможностите за финансиране от Европейски фондове за постигане на бърз интернет в училищата в отдалечените райони на държавите.

Комисар Нели Крус идва на посещение в София
netinfo