Анализ на ЕК ни нареди на предпоследно място по качество на здравеопазването
Анализ на ЕК ни нареди на предпоследно място по качество на здравеопазването / Sofia Photo Agency

България е на предпоследно място по качество на здравеопазването в класация, включваща 34 държави, се посочва в анализ на Европейската комисия. Данните оповести президентът Росен Плевнелиев при откриването на заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики, посветено на здравеопазването.

Според Плевнелиев страната ни е класирана на тревожното предпоследно място заради допуснати медицински грешки, продължителност на престоя в болниците, както и заради повишението на разходите за болнична помощ със забележителните 16,3 процента за една календарна година.

Предстоящата трета програма за действие на Европейския съюз в областта на здравеопазването - 2014-2020 г. е озаглавена "Здраве за растеж".

"Ценностите, издигнати в сферата на здравните грижи, са достъп, качество и устойчивост на здравните системи, посочи Плевнелиев". Той припомни, че националният план за изграждане, разширяване и оборудване на лъчетерапевтично отделение на лечебни заведения в момента е финансиран чрез еврофондове с 280 млн. лева.

"Ако искаме да получим поне 300 млн. лева за фискалния период 2014-2020, трябва да свършим две основни неща", поясни президентът. Според него първо е необходимо да знаем накъде точно ще насочим тези пари и да направим устойчива дългосрочна концепция. По думите му, парите могат да бъдат вложени в създаването на адекватна, ефективна спешна помощ, която да покрие цялата страна, както и създаването на електронно здравеопазване.

Като второ условие, което трябва да изпълним, за да получим европейските средства, Плевнелиев посочи създаването на здравна реформа.

Българската здравна система през последните 10 г., за съжаление, остана една от най-нереформираните, коментира държавният глава. "Днес вече знаем, че здравната реформа ще бъде поставена на дневен ред, не само защото хората го искат, но и защото това ще бъде ключът на отварянето на българските милиарди от фискалната рамка 2014-2020 г", категоричен беше Росен Плевнелиев.