Маргарита Попова няма да допусне фактите по случая с Йордан Опиц да не бъдат чути
Маргарита Попова няма да допусне фактите по случая с Йордан Опиц да не бъдат чути / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Маргарита Попова за Йордан Опиц
56627
Маргарита Попова за Йордан Опиц
Маргарита Попова за Италия
  • Маргарита Попова за Йордан Опиц
  • Маргарита Попова за Италия

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви в ефира на Дарик, че няма да допусне улицата да раздава право в България или пък да не бъдат чути фактите по случая с присъдата на иконописеца Йордан Опиц.

Попова направи уговорката, че тепърва комисията по помилванията в президентството ще се занимае с молбата за помилване на осъдения за убийство Опиц и ще се произнесе с решение.

Този случай ще бъде разгледан по реда и начина, по който се преценяват всички останали молби за помилвания, които постъпват на Дондуков 2, подчерта вицепрезидентът.

"Следим внимателно и обществения дебат, защото той е много важен. Това, което аз констатирам към момента е, че хората спорят много горещо, драматизират, като много малко или никак не се познават фактите. Когато решим случая, имаме ангажимент да кажем по какви критерии комисията, да обясним случая, хората да чуят фактите, защото това се прави в името на истината", заяви вицепрезидентът.

През последните дни окончателната присъда на Върховния касационен съд по делото за убийството на Мариан Янчев предизвика остра полемика в обществото, а оценките за иконописеца, който трябва да влезе в затвора, са разделени между определенията "хладнокръвен убиец" и "жертва".

Вицепрезидентът няма да допусне улицата да раздава правосъдие

На въпрос дали трябва да се допуска улицата да раздава правосъдие у нас, Маргарита Попова отговори: "Улицата никога няма да успее да раздаде право в България. Ние сме демократична държава. Аз като вицепрезидент и в конкретния казус няма да допусна улицата да въздаде право или да направи така, че да не бъдат чути фактите. За мен няма никакво съмнение, че щом има влязла в сила присъда, съдът се е произнесъл за вината и за отговорността. Това, че подсъдимият е признал вината си на този няма значение, защото, който и да е обвиняем, подсъдим, може да признае, може да не признае вината си. Държавата има задължение да докаже дали има нарушаване на закона и какво наказание трябва да бъде наложено. Аз уважавам решенията на българската съдебна система и оттук насетне нашето задължение е да преценим едни факти и обстоятелства, които се случват след факта на осъждането, за да решим може ли да бъде въздадена милостта на държавния глава".

"В името на истината, справедливостта и човечността, това няма да се случи", каза Маргарита Попова, запитана дали президентството ще позволи с решението си по този случай законите в България да се превърнат в нещо, което може да бъде газено с лека ръка.

Скандалът около пътуването й в Италия - "вероломно нападение" срещу таланта на българчетата

"Вероломно нападение срещу всичко, което вършат талантливите българчета" нарече Маргарита Попова скандала, който се разгоря в медиите преди седмица във връзка с посещението й в Италия, където тя беше патрон на Международен фестивал на изкуствата за деца и младежи. Това пътуване е съобразено с възможностите на бюджета ни, подчерта вицепрезидентът и допълни: "Разноските, не мога да ги цитирам сега, защото това е работа на нашите служби и дирекции, които са за това в президентската администрация. Моето пътуване струва един билет до Италия и обратно и съответните нощувки в един хотел. Нито стотинка повече не е похарчена от протоколните пари на президентството, но нещо друго е важно - ние искаме да градим хубав образ на България, когато ни критикуват сме недоволни, когато правим добри неща и то за талантливи български деца, защото това не е международен фестивал просто, това е български международен фестивал на талантливи деца, 120 българчета пяха и танцуваха, и аз съм поела патронаж като вицепрезидент. Този патронаж е традиция, която следваме от предишната президентска двойка. Би ми се искало да внимаваме какво правим, за да не дискредитираме образа на България".

Визитите до края на годината били съобразени с бюджета на президентството

В реакцията си пред пресата преди седмица депутати напомниха, че само преди около два месеца кабинетът е субсидирал с 1 млн. лв. отгоре бюджета на президентството, след като станало ясно, че парите за командировки на "Дондуков" 2 са свършили. "Всички пътувания до края на календарната година са планирани много отдавна и са съобразени с финансовите възможности на президентството", подчерта Маргарита Попова.

"И дума да не става, че тези пари са изхарчени напразно", коментира на въпрос вицепрезидентът и допълни: "Една седмица внимание за българските деца! За какво говорим?!?".

"Не ми се иска да мисля, че някой много лекомислено, без да предвиди последствията, успя доста вероломно да извърши едно нападение срещу всичко това, което вършат нашите деца. Личната обида не е важна, важното е, че това за България е лошо", каза още Маргарита Попова, като обясни, че сънародниците ни зад граница, които са уважили събитието в Италия, са били огорчени от начина, по който е представено у нас пътуването й до там.

Около 150 са заявките на българи зад граница за срещата в Брюксел

Вицепрезидентът съобщи, че до момента има около 150 заявки за участие в подготвяната конференция в Брюксел, на която ще се обсъждат проблемите на българите, живеещи в чужбина. Поводът за коментара й беше писмото, което част от сънародниците ни изпратиха преди седмица и в което отказват участие във форума, заради избора на мястото за неговото провеждане и заради планираните в програмата теми.

Пред Дарик българи, които изразиха публично недоволството си, попитаха защо подобна среща не се организира в София, където сънародниците ни могат да посетят и близките си, като оставят средствата от едно подобно пътуване в родната икономика, а не в белгийската.

"Този път ще отидем в Брюксел, ще има и други конференции, ще дойдат в България", коментира Маргарита Попова, допълвайки, че белгийската столица не е избрана случайно за срещата в началото на ноември. По думите й "светът е свободен и глобален и вече не само с физическо присъствие човек може да помогне на подобна добра идея".

Преди да пише стратегия за българите в чужбина, държавата първо трябва да ги чуе

Вицепрезидентът напомни, че целта на срещата е била да се помогне за изработването на държавната политика, на стратегията за българските общности зад граница. "Този път личното ми убеждение е, че българските общности зад граница трябва да имат много силна роля и че държавата трябва да работи, като чува това, което искат хората отвън навътре, а не отвътре навън", подчерта Попова.

Тя призна, че внасянето на законопроекта за българите в чужбина от правителството за обсъждане в парламента се оценява от българските общности като прибързана. "Хората логично разсъждават, че е по-нормално първо да бъде изработена стратегия, те да дадат своите предложения и тогава, ако е необходимо, да бъде изработен и нов закон за българите в чужбина", обясни вицепрезидентът по повод критиките на наши сънародници към качеството на проекта и липсата на дискусии преди неговото внасяне.

"Нека да не драматизираме случая, а да се съсредоточим върху позитивната мотивация за тази среща", каза Маргарита Попова. Като повтори тезата си, че българите зад граница са национален капитал, който държавата не ползва. "Те искат да лобират, да работят, да участват в правенето на политики и държавата няма право да не им позволи това", заключи вицепрезидентът.