Бойко Борисов открива новата сграда на Административния съд в Русе
Бойко Борисов открива новата сграда на Административния съд в Русе / DarikNews

На официална церемония днес ще бъде открита новата сграда на Административен съд в Русе, на ул. Цариброд 6.

На церемонията ще присъстват министър-председателят Бойко Борисов, министърът на правосъдието Диана Ковачева, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, членове на Висшия съдебен съвет, народни представители и председатели на административни съдилища в страната. Събитието ще уважат областният управител Стефко Бурджиев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет-Русе засл.проф. Васил Пенчев, както и представители на съдебната власт в гр.Русе. Тържествен водосвет ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит.

В рамките на събитието Регионална библиотека „Любен Каравелов” съвместно с Административен съд - Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев”, ще представи изложба на специализирана правна литература от ХVІІІ, ХІХ и началото на ХХ век. Изложбата на уникални книги и периодични издания от творчеството на бележити български юристи, общественици и учени, свързани с Русе, ще бъде експонирана в Тържествената зала на Административния съд (ет. 2).

С решение № 244 от 17.04.2007 г. на Министерски съвет безвъзмездно е предоставен за управление имот – публична държавна собственост на ул. Цариброд 6 на Министерството на правосъдието за нуждите на Административен съд – Русе.

Същата година (2007 г.) между Министерството на правосъдието и СД „Аруид – Панайотови и Сие” е сключен договор за изготвяне на инвестиционен работен проект за обекта „Преустройство и реконструкция на сграда за нуждите на Административен съд - Русе”.

Две години по-късно (през 2009 г.) след проведена процедура за възлагане на обществена поръчка и по силата на сключен договор между Министерството на правосъдието и избраната за изпълнител фирма „РОАН-90”, започва изграждането на обекта на ул. Цариброд 6.

Проектът е финализиран успешно тази година, а от 1 август 2012 г. Административният съд правораздава вече в новия си дом.

За реконструкцията на сградата и прилежащите терени бяха осигурени 3,8 млн. лева от Министерството на правосъдието. А за обзавеждането на трите съдебни зали, съдийските кабинети, стаите на служителите и деловодството, архива, сервизните и обслужващите помещения бяха усвоени 100 хиляди лева, предоставени от Висшия съдебен съвет.

Новата сграда е съобразена с всички европейски изисквания, оборудвана е и със съвременна рампа, която осигурява лесен достъп за хора с увреждания.

За подобряване качеството на административното обслужване в деловодството на съда функционира софтуерен продукт за синтез на реч (SpeechLab) за хора със специфични нужни, а съдебните зали са оборудвани с информационни монитори с график на насрочените дела.

ЗА ИЗЛОЖБАТА:

Уникалните книги и периодични издания на съдебна тема, експонирани в Тържествената зала на Административния съд (ет.2) са от ХVІІІ, ХІХ и началото на ХХ век.

В изложбата са представени книги на утвърдени юристи, общественици и просветни дейци, сред които Петър Оджаков, Стоян Михайловски, д-р Васил Радославов, Венелин Ганев, Константин Панайодов и Велико Йорданов. Експонирани са и отделни броеве на юридически вестници и списания, издавани в посочения период.: списание „Юридическа мисъл”; списание „Юридически Архив”; „Юридическо списание”; вестник „Право”, както и първите броеве на „Държавен вестник”. Освен правни теми, изданията съдържат и статии, свързани с актуални проблеми от тогавашната политическа действителност в България.

В изложбата са включени и два тома (І и ІІІ) на издадения през 1857 година в Русия сборник с руски закони под заглавие  „Полное собрание существующихъ узаконненiй”. Първият съдържа основни нормативни текстове с техните изменения и допълнения, както и решения на Касационния съд, а том трети - наказателно-правни нормативни текстове, отнасящи се за углавни престъпления и предвидените за тях наказания. Интерес предизвикват и нормите, уреждащи статута на крепостното селячество в Русия в средата на ХIХ век.

В изложбата са представени и книги, които и до днес се считат за основополагащи теоретични трудове на българската правно-историческа мисъл.

Представените материали са част от българското книжовно наследство и са от фонда на Регионална библиотека „Любен Каравелов”.