Полицията окупира „Уолстрийт, арестувани са близо 200 протестиращи
Полицията окупира „Уолстрийт, арестувани са близо 200 протестиращи / Reuters

Протестното движение "Окупирай Уолстрийт", което вчера отбеляза първата си годишнина, не успя да парализира финансовото сърце на Ню Йорк и фондовата борса и очевидно губи инерция, констатират наблюдателите.

По данни на полицията през вчерашния ден са арестувани над 180 души, главно за неподчинение на органите на реда и опити да блокират автомобилното и пешеходното движение, съобщиха световните агенции. В протестите през деня в различни части на
града се включиха около 2000 души.

Акциите обаче не привлякоха достатъчно участници, за да обкръжат финансовия център с жива верига, както планираха организаторите, а още по-малко да щурмуват борсата.

Полицията бе предприела извънредни мерки за охрана, като блокира подстъпите към "Уолстрийт" на няколко пресечки разстояние, а полицейски хеликоптер контролираше ситуацията от въздуха, посочва БТА.

Всички околни улици бяха отворени само за служители с пропуски. Плътна охрана и метална ограда пазеше прочутия бронзов бик. Настроението на протестиращите обаче не беше радикално, а по-скоро карнавално. Те свиреха на китари, хармоники, барабани, тромпети и саксофони и дразнеха полицаите с понички, закачени на въдици.

Планираният протест прерасна в театрални прояви в Долен Манхатън. Под погледите на любопитни туристи и отиващи на работа нюйоркчани демонстрантите издигаха най-разнообразни искания - от повишаване на данъците за богатите и затягане на финансовата регулация до забрана на петролните сондажи край Аляска, спасяване на белите мечки и провъзгласяване на независимост на Пуерто Рико.