Режете разходи, съветва икономистът Стив Ханке
Режете разходи, съветва икономистът Стив Ханке / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пенсиите не трябва да се увеличават с повече от планираната инфлация. Това съветва професорът по приложна икономика Стив Ханке, който е известен у нас като бащата на валутния борд. Ханке заяви пред Нова телевизия, че подготвяйки бюджета за догодина, правителството трябва да ореже от всички разходи с изключение на парите за пенсионерите и за социално слабите.

„Никой не живее добре по време на криза, пенсиите трябва да запазят покупателното си ниво, да се индексират с инфлацията, може и малко повече, но всичко зависи от това как ще се подготви бюджетът ви за догодина", казва Ханке и допълва, че за България е важно да покаже, че е стабилна страна.

Основният съвет на икономиста е да се режат разходи. „Нямате особен избор. Ако искате стабилност, трябва да харчите по-малко. Не искаме да се връщате обратно към 1996-1997 година, към онова бедствие", коментира той.

Ханке смята, че в страната не трябва да вдига данъци, както постъпиха други европейски страни. Според него България се справя добре в кризата, а решението засега да не въвеждаме еврото е правилно. Съветът е в бюджета за догодина да не залагаме преразход над 1 на сто.