В „Арсенал” не се страхуват от проверки, шефът на завода се чуди дали да съди Яне Янев за клевета
В „Арсенал” не се страхуват от проверки, шефът на завода се чуди дали да съди Яне Янев за клевета / снимка: БГНЕС, aрхив
Николай Ибушев за обвиненията на Яне Янев
56468
Николай Ибушев за обвиненията на Яне Янев
Николай Ибушев за отражението на кризата в Арсенал
  • Николай Ибушев за обвиненията на Яне Янев
  • Николай Ибушев за отражението на кризата в Арсенал

„Арсенал" е може би най-проверяваното предприятие в България и ние не се страхуваме от проверки. Това заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на завода Николай Ибушев по повод разпоредената проверка там лично от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов след двата инцидента през тази седмица.

Ибушев за пореден път подчерта, че в „Арсенал" не е имало взривове, а запалвания, които по всяка вероятност са резултат от човешка грешка. Шефът на „Арсенал" коментира, че приема с насмешка заплахите на партията на Яне Янев, че ще внесат сигнал в прокуратурата за големи корупционни схеми в завода. По повод персоналните обвинения срещу него, Николай Ибушев все още обмислял дали си струва изобщо да завежда дело срещу Янев за клевета и уронване на престижа.

Човешки грешки в основата на инцидентите тази седмица

„Има моменти, в които човешките грешки водят до инциденти. Сутрешният случай беше абсолютно доказано човешка грешка, що се касае до първия случай на самозапалването в склад има създадена комисия, която разследва причините" почти съм сигурен, че и там ще има нещо от рода на човешки пропуск.

Запитан за констатираните повече от 200 нарушения на „Главната инспекция по труда" при проверките й в „Арсенал" миналата година, Николай Ибушев коментира, че става въпрос за много дребни нарушения. „Не съм ги броил, но съм сигурен, че надали са 200".

По думите му поради „грешка или недоразбиране от редица фактори", които първи са дали информация за инцидентите, новините са започвали с това, че в „Арсенал" са станали взривове. „Категорично подчертавам, че това са запалвания, а не взривове! Сензацията е, че няма сензация!", заяви изпълнителният директор на предприятието.

„Арсенал" било може би най-проверяваното предприятие

„Премиерът и вицепремиерът Цветанов на база на информации, подадени било от медии, за взривове и така нататък, вземат решение - и правилно - да се направи проверка", коментира Ибушев. Той твърди, че „Арсенал" е може би най-проверяваното предприятие в България и е категоричен, че в завода не се страхуват от проверки.

Ибушев сподели, че гледа на искането на РЗС с лека насмешка. Вчера от партията на Янев се обърнаха към Министерство на околната среда и водите, Инспекцията по труда, Агенцията за следприватизационен контрол и НАП да извършат незабавна проверка на дейността на завода през последните 10 години. Експертите в РЗС считали, че там „има незаконно производство и търговия с оръжие, което е заплаха за националната сигурност".

„Яне Янев досега каквито и димки да е пускал, резултатът е бил само димка за момента и нищо повече. Нищо ново няма да се открие. Под вола теле няма", каза още шефът на „Арсенал".

„Що се отнася до моята личност, че ме обвинява в някакви контрабанди и така нататък, аз вече съм поставил задачата на мои адвокати да се посъветвам какво мога да направя за уронване на достойнство, престиж и така нататък", каза Ибушев. Във връзка с твърденията на Янев, че се продават незаконно оръжия, той помоли Дарик да се свърже с междуведомствената комисия /бел. ред. Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжие за масово унищожаване/, която издава разрешения за продажба.

Оръжията на завода не се продавали като краставици и домати

„Нашите оръжия не се продават като краставици и домати, кой където си пожелае. Те се продават под държавен и международен контрол. Така че твърденията на господин Янев са въздух под налягане. Няма никой зад гърба му по този въпрос. Това са лично негови опити за ПР-акции. Даже дълбоко се съмнявам дали ще тръгна и да го съдя, не си струва да си цапам името с подобни дела", коментира пред Дарик Ибушев.

Шефът на „Арсенал" подчерта обаче, че публикациите за „взривове" в завода вредят на имиджа на страната, на оръжейното ни производство и на поръчките на предприятието.

Клиенти вече питали за поръчките си след чутото в новините

„Вече имаме няколко обаждания от държави, посолства, военни аташета, с които имаме конкретно договори, които изпълняваме в момента, те, разтревожени, че „Арсенал" е вдигнат във въздуха от взривове, се обаждат и питат: „Какво става, каква е съдбата на нашия договор?". Подобни неща в чужбина не се правят", каза Ибушев.

Шефът на Арсенал обясни, че кризата е настъпила „бавно, но сигурно" и в предприятието, а мениджърският екип прави всичко възможно да смекчи нейния натиск. Предприемат се и някои непопулярни мерки, призна Ибушев. Той допълни, че заплатите се плащат редовно, но има хора в принудителна отпуска, ще продължи режимът на намален работен ден, а „може да има и някаква корекция в състава, актуализиране".

Няма офшорни фирми, притежаващи акции в частната фирма

„Никаква промяна в собствеността не се предвижда. Фирма „Арсенал" е 100-процента частна фирма, в България има регистър на фирмите и нека, който се интересува да влезе и да види кои са акционерите в „Арсенал". Там всеки ще забележи, че няма нито една офшорна фирма, притежаваща акции на „Арсенал", каза на въпрос изпълнителният директор на предприятието. Участието в собствеността на „Арсенал" е 100 процента българско, допълни той.