България влиза в ситуация, в която всеки ход за Белене е губещ, смята Калфин
България влиза в ситуация, в която всеки ход за Белене е губещ, смята Калфин / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Калфин: България влиза в ситуация, в която всеки ход за "Белене" е губещ
56398
Калфин: България влиза в ситуация, в която всеки ход за "Белене" е губещ
  • Калфин: България влиза в ситуация, в която всеки ход за "Белене" е губещ

България влиза все повече в ситуация, в която всеки ход във връзка с проекта АЕЦ "Белене" е губещ - вече можем да говорим само за минимизиране на загубите. Това коментира в интервю за "Денят" на Дарик евродепутатът Ивайло Калфин по повод финансовите претенции на руската страна заради спирането на строежа на централата.

По думите на Калфин едно подобно дело ще продължи с години и това правителство няма да бъде на власт, за да си понесе последствията.

"Очевидно е, че процесът е стартирал, че е стигнал до една фаза, в която прекратяването му би било скъпо и затова няма защо да се учудваме, че трябва да си понесем последствията за това нещо. На ГЕРБ му е неприятно да вижда това число. Ако сметнем, че за толкова на България й се наложи да плаща, това означава по 270 лева всеки един български гражданин ще трябва да плати за този иск и то не за да имаме, а за да нямаме АЕЦ", коментира евродепутатът.

По думите му, искането за парламентарна комисия е единствено, за да се отклони вниманието "и това е вече една сценка, която ГЕРБ я играе в продължение на 3 години - или дава нещо на прокуратурата, или създава парламентарна комисия".

Според Ивайло Калфин сериозната тема е България колко ще трябва да плати заради прекратяването на този договор и кой ще понесе отговорност за това нещо.

На въпрос кой е виновен - този, който е подписал договорите, или този, който ги е развалил, Калфин отговори: "В един момент се появява новото правителство, разваля договора, държавата понася големи неустойки по това нещо. Очевидно е, че това действие е осъдимото, не това, че е сключен договор преди това".

Запитан дали темата за референдум за АЕЦ "Белене" също не е част от това политизиране, евродепутатът каза, че според него това е очевидно. "Аз се подписах под искането за този референдум. Целта е да се види цялата информация и да не се замита под килима този път вината за това България за пореден път да направи най-глупавото действие, което може да направи - да плати много пари, за да няма нищо срещу тях. Броят на подписите е достатъчно голям, но законът така е направен, че да няма референдум. Страх ме е, че все повече влизаме в ситуация, в която всеки вход е губещ. Тук можем да говорим за минимизиране на загубите по-скоро, отколкото за печалби, защото влязохме в една фаза, в която вече позицията ни е много слаба".