Франция не може да приеме цялата сиромашия на Европа, заяви френски министър
Франция не може да приеме цялата сиромашия на Европа, заяви френски министър / снимка: Reuters, архив

Франция "не може да приеме цялата сиромашия на света и на Европа". Това заяви по повод ромския въпрос френският вътрешен министър Манюел Валс, предаде Франс прес.

Очаква се Валс да пристигне на посещение в Румъния заедно с колегата си Бернар Казньов, натоварен с европейските въпроси.

"Днес не можем да си позволим да приемем всички тези хора - често пъти част от клетниците на планетата, подлагани на гонения в страните си и дискриминирани", заяви Манюел Валс пред телевизия Бе Еф Ем и радио Ер Ем Се.

Франция "поема своя дял, що се отнася до убежище, до приобщаване, но посланието е ясно - и то е твърдост", добави министърът, цитиран от БТА.

"До края на септември със сигурност ще има 7000 румънци или българи, върнати обратно чрез системата за подпомагане при връщане", допълни той, като призна обаче, че има "и други пристигнали" във Франция.

Ромите във Франция са близо 15 000 души, твърдят техни сдружения. "Основната част от решението е на европейско равнище", напомни Валс преди посещението си в Румъния.

"Франция не може да приюти цялата сиромашия на света, но е длъжна да поеме своя дял", напомня АФП изказване на социалиста Мишел Рокар през 1989 г., когато е премиер.