Омбудсманът се надява тези, които съсипали съдебната система, да не бъдат избрани да я оправят
Омбудсманът се надява тези, които съсипали съдебната система, да не бъдат избрани да я оправят / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пенчев: Надявам се тези, които съсипаха съдебната система, да не бъдат избрани да я оправят
56328
Пенчев: Надявам се тези, които съсипаха съдебната система, да не бъдат избрани да я оправят
  • Пенчев: Надявам се тези, които съсипаха съдебната система, да не бъдат избрани да я оправят

Ще бъде нелепо, ако хората, които активно изградиха и съсипаха тази съдебна система, бъдат избрани в новия Висш съдебен съвет, за да я променят. Това коментира в интервю за Дарик кафе омбудсманът и бивш председател на ВАС Константин Пенчев. Той поздрави Народното събрание за прозрачната процедура, при която днес ще бъдат изслушани кандидатите за новия съдебен съвет от парламентарната квота. По думите му след тази стъпка, което и да е следващото мнозинство, трудно би върнало тайните номинации и тайния избор на ВСС.

Номинирането на кандидати е било претупано

Според Константин Пенчев е обърнато голямо внимание на избора на членове на ВСС, но е било претупано номинирането. „За мен точно толкова ясно, колкото е изборът, трябва да бъде и номинирането, тоест да има възможност повече млади хора да се кандидатират, защото това беше идеята", изтъкна той.

По думите му в момента продължава да бъде несигурно и неясно бъдещето на членовете на ВСС след края на мандата - дали ще се развиват. По неговото мнение тъкмо заради това много млади хора не са били мотивирани да се кандидатират за разлика от много хора в предпенсионна възраст, които „няма какво да губят, а напротив - ще спечелят някоя и друга година извън пенсионната възраст".

„Не може хора, които активно изградиха тази съдебна система, която всички ние така желаем да променим и трансформираме, не може те отново да бъдат номинирани да участват в промяната. Това казвам, имена няма да споменавам", заяви Константин Пенчев и допълни: „Надявам се тези, които съсипаха съдебната система, да не бъдат избрани да я оправят, защото би било наистина нелепо".

Не новият ВСС ще реформира системата, това е работа на политиците

По мнението му настоящият ВСС не е свършил много неща, но Пенчев е категоричен, че нито главният прокурор, нито ВСС, които и да са те, няма да реформират съдебната система. „Реформата на съдебната система е акт, който трябва да бъде под ръководството на политиците. Стига с тези митове, че съдебната власт може да се реформира сама. Нито може, нито й е работа. Политиците са тези, които трябва да кажат: такава ще бъде Конституцията, такъв ще бъде законът. Непрестанно се говори: той новият ВСС ще оправи всичко. Няма какво да оправи", заяви бившият председател на Върховния административен съд.

Константин Пенчев изрази надежда все пак новият ВСС да успее да се прекрои съдебната карта на България, да се създадат обективни критерии за натовареността на магистратите и за атестирането им. Запитан за очакванията му, свързани с предстоящия избор на нов главен прокурор, той коментира, че и главният прокурор и председателите на върховните съдилища са политически фигури. „Общественият интерес към е този избор нормален. Не бива по никакъв начин да се намесват пряко в предложенията и избор, но не бива да се остави и ВСС, както в изминали години, да си прави свои клики, свои вътрешни разпределения на гласове и лобирания и те да си назначат човек, който както едва ли не никой не знае защо е избран", коментира омбудсманът.

Пълно недоверие на българите към съдебната система

„Пълно недоверие към съдебната система" - това е, което Константин Пенчев е видял като отношение на гражданите към правосъдието вече в качеството си на обществен защитник. „Основателно или не е това, но идват много недоволни хора с вече свършени дела. Обяснявам им, че не мога да им помогна, защото в една нормална държава има съдебна власт и тя е независима. Но има пълно недоверие към съдебната власт, което е много лошо", допълни той.

Запитан за резултатите след избухналите поредица от скандали в съдебната система омбудсманът обясни, че се е започнало да се работи по тези проблеми, но всичко е спряло. „Всичко затихна и в момента има едно спокойствие, една нагласа, че магистратите не бива да бъдат наказвани - това го виждаме и в последната практика на ВАС. Т.е. ще се върнем на старото положение, че не могат да се пипат магистрати, че това не е здравословно", каза още Константин Пенчев.

Дори и да е законен, редът за паркиране в центъра на София не е добър

Омбудсманът Константин Пенчев посочи, че съдът ще каже дали е законосъобразно решението на общината в София живеещите в централната част на столицата да плащат за паркирането на автомобилите си. Според него обаче дори това да се окаже законно решение на местната власт в София, тази стъпка не гарантира услугата, за която ще плащат засегнатите граждани.

По думите му проблемът е в това дали живеещите в „синята зона" трябва да плащат за услуга, която не са сигурни, че ще получат, защото може и да не намерят места за паркиране около домовете си. „Дали това е справедливо или не?!? Работа на общината е ако трябва да забрани движението на коли в центъра на София, но забранявайки го, ще трябва да намери решение къде тези хора да си държат колите или какви ще бъдат обходните маршрути. Общината може да реши всичко - те затова са избрани, но местната власт трябва да направи така, че да бъдат защитени интересите на всеки човек и той да не се чувства измамен", коментира още Пенчев.

„Не омбудсманът, а съдът ще каже дали законът е нарушен - гражданите вече сезираха административния съд на София-град. Имаше една отменена стара разпоредба, но дори и да е законосъобразно това, според мен това не е добро решение, това не е добра администрация", допълни той по темата.

Очаквайте по-късно цялото интервю на Йовка Йовчева с омбудсмана Константин Пенчев