Израел и България обединени срещу тероризма точно на 11 септември
Израел и България обединени срещу тероризма точно на 11 септември / снимка: sxc.hu

По-малко от два месеца след атентата в Бургас, отнел живота на шестима души, България и Израел провеждат съвместно заседание на своите правителства в Ерусалим. Това е втората по рода си среща между двете страни и датата 11 септември не е избрана случайно, посочва френският в. "Фигаро".

Този път няма да става дума за туризъм и за селско стопанство, както преди година в София, а за атентата от 18 юли. На това заседание двете страни ще покажат, че са сплотени срещу тероризма, посочи по този въпрос израелският посланик в София Шаул Камиса-Раз.

Срещата на министрите от двете държави по-конкретно ще бъде повод да се уточни до къде е стигнало разследването на този безпрецедентен терористичен акт на територията на малката балканска страна, въпреки че на Израел не е позволено да храни ни най-малки съмнения. Няколко часа след атентата на летището в Бургас, той обвини за него Иран и Хизбула, припомня в. "Фигаро".

Изданието посочва, че българските разследващи на атентата са публикували портрети роботи на предполагаемия атентатор и на негов съучастник, но все още не се знае нищо за техните мотиви, за техния път и дори за тяхната самоличност. В България това мълчание породи множество теории. Тезата за камикадзето беше оспорена от множество свидетелски разкази, хвърлящи съмнение върху сериозността на полицейската работа. Зад кулисите се породи дори известно напрежение сред разследващите.

Българите обвиниха техните израелски колеги, че са монополизирали процедурата, оплаквайки се между впрочем, че нямат повече достъп до съществени елементи, посочва в. "Фигаро".

Изданието цитира и Владимир Чуков, български специалист по мюсюлманските въпроси, който казва, че заседанието в Ерусалим е последна форма на доверие. Той посочва, че обвиняването на този или онзи участник в близкоизточния конфликт за атентата би имало тектоничен ефект.

Обвиненията срещу иранския режим също притесниха силно дипломат номер едно на България Николай Младенов, посочва френският вестник. Министърът предупреди да не правят прибързани заключения. Израелски представители на няколко пъти заявиха, че разбират тази предпазливост. На 30 август в София израелският вицепремиер Моше Яалон заяви: "Ние знаем кой е поръчителят. От него, ние ще трябва да стигнем до извършителите. Вие трябва да извървите обратния път. Надявам се само, че ще се срещнем някъде по средата", припомня в. "Фигаро".

Вестникът посочва, че израелският вицепремиер беше в България, за да отдаде почит на жертвите на атентата. Бившият парашутист и началник на Генералния щаб на израелската армия в периода 2002 г. - 2005 г. се възползва от този престой, за да обвини един от командирите на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция Касам Сулеймани, че е организатор на атентата в Бургас, добавя френският всекидневник. (БТА)