Археолози откриха следи от хан Крум в Созопол
Археолози откриха следи от хан Крум в Созопол / снимка: DarikNews.bg

Археолози откриха следи от походите на хан Крум в Созопол близо до гроба, от който в началото на лятото беше изваден прочулият скелет на "вампир".

Следите са открити по време на разкопките на манастира "Свети Николай Чудотворец" край морето. Там археолозите са не натъкнали на две църкви, едната от които е еднокорабна, построена в края на VI и началото на VII век.

Според директора на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев, унищожаването на храма може да се свърже с походите на Хан Крум, който през 812 г. завзема Месемврия (днешен Созопол).

"След средата на Х век църквата се преизгражда като трикорабна. Втората църква съществува почти до края на ХІХ век. И двете образуват около себе си некропол," разказа Недев. В двата християнски некропола погребенията са около 650, като сред множеството скелети е открит и такъв с прораснал в черепа корен. "Той е нещо като полувампир," шегува се Недев.

Скелетът все още не е изваден от разкопките. В края на XIII и началото на XIV век некрополът около църквата става плътен - там започват да се погребват много знатни хора. От това време е открит и скелетът, за който се предполага, че е погребан с ритуал срещу вампирясване, допълва БГНЕС.

"Единият предмет беше косо поставен, нарушил ребрата. А другият беше легнал върху слънчевия сплит. Такива жизнено важни органи обикновено се атакуват, за да се игнорира по-нататъшното присъствие на духа на този човек, който или е превъзхождал останалите, или нещо е извършвал," обяснява още Недев.