Учредиха годишни награди Валя Крушкина – журналистика за хората
Учредиха годишни награди Валя Крушкина – журналистика за хората / снимка: БНТ
Учредиха годишни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората"
56324
Учредиха годишни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората"
  • Учредиха годишни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората"

Годишни награди „Журналистика за хората" се учреди в памет на журналиста от БНТ Валентина Крушкина. Тя днес щеше да навърши 51 години, но, уви, през юни тази година почина след тежко онкологично заболяване, което не успя да пребори.

Валентина Крушкина е боец, който трябва да бъде пример за младите журналисти, заради вечния стремеж да стигне до истината, за да помага на хората. През юни, когато се простихме с Валя, остана надеждата, че стимул на прохождащите в професията, ще бъде учредяването на обществена награда в нейна памет. Изборът това да стане на 11 септември не е случаен, разказа Красимира Величкова, член на обществения съвет, който учреди наградата и председател на Български дарителски форум.

„На рождения й ден, когато тя трябваше да навърши 51 години, съобщихме решението на близките и приятелите на Валя, държа да подчертая, че това не е инициатива на БНТ, а на нейните близки, приятели, колеги и роднини. 92-те хиляди лева, които бяха събрани, а не бяха използвани за нейното лечение, с тях да бъде учреден фонд „Валя Крушкина". Фондът има две основни цели. Едната от тях е това, което Валя остави като завет, а именно да се помогне на деца, които имат онкологични проблеми, и те да бъдат подкрепени финансово за тяхното лечение тогава, когато държавата по една или друга причина не може да прави това. Другата идея е да се подкрепи „Журналистиката с човешко лице", ако мога така да го нарека, защото самата Валя се интересуваше от отделния човек и как чрез своята работа като журналист тя може да реши проблема на конкретния малък човек. И в този смисъл всички от Обществения съвет се обединиха около идеята това да бъде награда под надслов „Журналистика за хората". Днес обявяваме конкурса, а до 15 октомври могат да бъдат номинирани журналисти в категориите "Печатна медия", "Електронна медия", "Онлайн медия" и "Млад Журналист", обясни Красимира Величкова.

Ако не разполагате със силата на медията, за да помогнете на някого в беда, както често правеше Валя, просто утре сутрин купете два геврека вместо един от лелката, която ги продава топли в трамвая, и дайте другия на човек в нужда, както би сторила тя.