Кандидати за ВСС дискутират ролята на Съвета като основен участник в съдебната реформа
Кандидати за ВСС дискутират ролята на Съвета като основен участник в съдебната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кандидати за ВСС дискутират ролята на Съвета като основен участник в съдебната реформа
56299
Кандидати за ВСС дискутират ролята на Съвета като основен участник в съдебната реформа
  • Кандидати за ВСС дискутират ролята на Съвета като основен участник в съдебната реформа

Различни виждания и мнения за Висшия съдебен съвет (ВСС) представиха кандидатите за негови членове. Част от тях участват в дискусия за ролята на Съвета като основен участник в съдебната реформа, организиран от съюза на съдиите.

Кандидатът за член на ВСС Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд посочи, че ВСС трябва да бъде защитник на съдиите - нещо, което сегашните кадровици не правят, тъй като не взимат отношение, когато магистратите биват атакувани и коментирани публично, добави още той.

Калпакчиев посочи липсата на централизирано атестиране като един от основните проблеми на съдебната власт, за което вина също носел настоящият състав на ВСС.

Емилия Нашева обясни, че няма как независимостта да бъде постигната в условия на недостиг на средства, защото рано или късно съдебната власт опирала до искане на пари от Министерския съвет и Министерството на финансите.

Любка Илиева подхвана темата за нуждата от единни критерии за кариерно израстване и добави, че е необходима по-голяма комуникация и взаимодействие с неправителствените организации.

Думата взе и Владислав Славов, бивш председател на Върховния административен съд, който изрази мнение, че водещо трябва да бъде какво са свършили кандидатите до този момент, а не какви неща ще обясняват на предстоящите изслушвания.

Във вторник в Народното събрание ще бъдат изслушани всички 17 кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.